Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 20. 08:37

Másfél milliárdból húztak fel lucernafeldolgozó üzemet Szeged határában

A Karotin Kft. uniós támogatásból fejlesztett.

Hirdetés

Közép-Európa legkorszerűbb lucernafeldolgozó-üzemét alakította ki több mint 1,5 milliárd forintból, uniós támogatással a Karotin Kft. Szeged határában.

A cég közleménye szerint a beruházás költségeiből 507,24 millió forintot vissza nem térítendő európai uniós támogatás, további 520,95 millió forintot kedvezményes kamatozású kölcsön fedezett.

A Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mostanra Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált. A vállalkozás által használt, az 1970-es években gyártott lucernaszárító mára már elavult, ezért a spanyol Apsia cégtől új, korszerű berendezést vásároltak, ennek üzembe helyezésével áprilisra elkészült Közép-Európa egyetlen, a mai kor igényeinek megfelelő lucernafeldolgozó-üzeme.

A fejlesztés eredményeként csaknem megduplázódik – éves szinten 15-20 ezer tonnára nő – az üzem kapacitása. A vállalkozás lucernapellet mellett már dehidratált lucernabála előállítására is képes, amelyre jelentős a kereslet a Közel-Keleten és Kínában.

A beruházás egyedisége, hogy az új üzem képes a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E két berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40 százalékos fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, így kétszeresére növekvő késztermék-mennyiség mellett csak 10-15 százalékkal emelkedik majd az üzemi energiaköltség. Ezzel javul a cég versenyképessége és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek.

A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 munkavállalót foglalkoztató cég dolgozóinak száma hárommal nő.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Karotin Kft. – az előző évitől mintegy 8 százalékkal elmaradó – 2019-es nettó árbevétele 2,217 milliárd forint volt, ennek 10 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2019-ben – az előző évi több mint kétszerese – 417 millió forint volt.

(Nyitókép: lucernakaszálás, illusztráció.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió feldolgozó ipar gazdaság ipar mezőgazdaság Sándorfalva uniós támogatás üzem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés