Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 19. 13:29

Heti Válasz: Titkos pénzalapokban rejtegeti a vagyonát a NER elitje

2010 előtt a Fidesz folyton az offshore-ozó vállalkozókat támadta és azt ígérte, átláthatóvá teszi az üzleti életet. Ehhez képest a Nemzeti Együttműködés Rendszerében még tekervényesebb módokon tűnnek el hatalmas vagyonok a nyilvánosság elől, derül ki a Heti Válasz cikkéből.

Hirdetés

A Heti Válasz arról ír, hogy a kormányközeli vállalkozók magántőkealapokat használnak vagyonuk elrejtésére – a járvány kitörése óta pedig ezeknek a száma látványos növekedésnek indult.

A magántőkealapok azért alkalmasak a nagy értékű vagyonok eltitkolására, mert a befektetési jegyek tulajdonosairól nem érhetőek el nyilvános információk. Ezért nem csak azt fedik el, mennyi pénze is van egy-egy nemzeti nagytőkésnek, de azt is, hogy milyen cégekben mekkora érdekeltséggel rendelkezik.

A lap megpróbálta feltérképezni, hogy mennyi ilyen alapot működtetnek a háttérből a kormányhoz köthető vállalkozók, ehhez a magántőkealapokat kezelő cégek tulajdonosi szerkezetét vették alapul.

Ezt a listát is Mészáros Lőrinc vezeti.

  • Mészáros Lőrinchez 23,
  • Tiborcz Istvánhoz 8,
  • a Matolcsy családhoz 6,
  • Jászai Gellérthez 3,
  • Hernádi Zsolthoz 2,
  • Habony Árpád hoz pedig egy alap kötődik.

Ezek a tőkealapok a kormányközeli vállalkozók cégeinek szövevényes hálójában működnek. A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global kezelésében álló alapoknak érdekeltségük van például a Magyar Bankholding Zrt.-ben, amihez az MKB, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Budapest Bank is tartozik, a Mészáros-féle építési vállalkozásban, de a TV2-ben is.

Nem csak cégek, de jelentős ingatlanvagyonok is megbújhatnak az alapok mögött, így került Mészáros Lőrinchez például a Fidesz korábbi, Váci utcai pártszékháza.

A Heti Válasz azt is megjegyzi, hogy természetesen vannak rendeltetésszerűen és átláthatóbban működő alapok is a piacon, nem mindegyik mögött áll NER vagyon. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Habony Árpád Hernádi Zsolt Jászai Gellért Konzum PE Magántőkealap közpénz Matolcsy György Mészáros Lőrinc NER Opus Global Nyrt. Tiborcz István vagyon
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés