Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Lázár Jánosnak a kötelező még a bíróság előtt sem kötelező – rágalmazási perben Márki-Zay Péterrel
Túl a városon 2021. május 19. 12:44

Lázár Jánosnak a kötelező még a bíróság előtt sem kötelező – rágalmazási perben Márki-Zay Péterrel

A Lázár János indította rágalmazási perben másodszor fordult elő, hogy a politikus annak ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, hogy magánvádlóként ez kötelező lett volna. Ellenfele nem akárki. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

Hirdetés

A Szegedi Törvényszéken másodfokon ma hirdettek volna ítéletet abban a rágalmazási perben, amit Lázár János kormánypárti országgyűlési képviselő, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter és egykori vásárhelyi polgármester indított Márki-Zay Péter jelenlegi vásárhelyi polgármester ellen.

A szerdai másodfokú tárgyaláson a magánvádló, Lázár János a szabályos idézés ellenére nem jelent meg, ezért Bakos Éva tanácsvezető bíró a kormánypárti politikus ügyvédjétől érdeklődött: mi ennek az oka.

Kriveczky György ügyvéd Lázár hivatali elfoglaltságával magyarázta a távolmaradást, amire a bíró azzal válaszolt, hogy ennek ellenére köteles lett volna megbízója megjelenni a Szegedi Törvényszék előtt.

Téves ügyvédi tájékoztatás?

Az ügyvéd ezt követően elmondta: ő tájékoztatta ezek szerint tévesen megbízóját arról, hogy távol maradhat. A bíró ekkor ötperces szünetet rendelt el.

A tárgyalás újrakezdésekor Kriveczky György ügyvéddel jegyzőkönyvbe mondatta a bíró, hogy az ő téves védői tanácsát követve nem jelent meg Lázár János a tárgyaláson.

Bakos Éva bíró ennek kapcsán egyelőre nem hivatalosan úgy fogalmazott, hogy az ügyvéd érvelését kimentésnek tekinti a bíróság. Jogi szakértők ugyanakkor elmondták hírportálunknak: teljesen magától értetődő, hogy egy magánvádas perben az eljárás megindítójának kötelezően részt kell venni a tárgyaláson.

Annak a magánvádas rágalmazási pernek a tavaly szeptember 16-ia tárgyalási napján, amin Lázár hasonlóan a mostani szerdai tárgyaláshoz, nem jelent meg, az ügy akkori bírója, Nánási Illés a magánvádló kötelező megjelenését félreérthetetlen egyértelműséggel megfogalmazta.

Ezek ismeretében nehéz hinni abban, hogy egy téves ügyvédi tanács hatására maradt távol Lázár János az általa indított rágalmazási perről. A Szegedi Törvényszék elnapolta a tárgyalást, és az új tárgyalási napot június 16-ára tűzte ki.

Egy felbontott szerződés és egy csőd

A rágalmazási per előzménye, hogy Hódmezővásárhelyen a K’Art cégcsoport PPP-beruházásban épített sportcsarnokot, amit 2008-ban adtak át. Az önkormányzatnak 107 millió forintos évi szolgáltatási díjat kellett ezért fizetni, amit 2010-től nem teljesített.

A cég fizetési meghagyást adott be az akkor Lázár vezette vásárhelyi önkormányzat ellen, amire válaszul a város egyoldalúan felbontotta a K’Art-tal kötött szerződést. Az önkormányzat ezek után a közbeszerzési bíróságon, a NAV-nál és az ügyészségnél is feljelentette a céget. Kártérítési pert indított ellene.

A vásárhelyi önkormányzat valamennyi ezzel kapcsolatos perét elvesztette, ennek ellenére a K’art csődbe ment, miután a hitelező bankja felmondta a céggel kötött hitelszerződéseit.

Mi a per tárgya?

A per tárgya, hogy rágalmakat fogalmazott-e meg Márki-Zay Péter Lázár Jánossal szemben vagy sem akkor, amikor egy videós megszólalásában az állította: ,Lázár János nemcsak sikeresen csődbe vitte a K-Artot annak idején, hanem a károsultaknak ígért kártalanítást és ezt azóta sem tette meg”.

Első fokon a bíróság tavaly decemberben úgy ítélt, hogy Márki-Zay Péter rágalmazott, ezért 400 ezer forintos bírságra ítélete. A hódmezővásárhelyi polgármester azonban minden elemében vitatta Nánási Illés bíró ítéletét.

Márki-Zay egyebek mellett rámutatott, hogy nem bűncselekménnyel, különösen nem csődbűntettel vádolta Lázárt, aki ez utóbbit, ha akarta se tudta volna megtenni, mert ilyesmit csak gazdasági társaság vezetője követhet el.

Ellehetetlenített nyilvánosság

Egy nagyon furcsa közjáték tarkította a rágalmazási per december eleji tárgyalási napját. A teremben szabályszerűen megjelent független sajtó munkatársait Lázár János védőjének állítólagos betegségére hivatkozva kiküldték, és ezzel zárt tárgyalást rendelt el az eljáró bíró. Akkor is, utólag is érthetetlen volt és maradt a nyilvánosság ilyen módon való korlátozása.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Lázár János Márki-Zay Péter per Szegedi Törvényszék
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés