Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szakács László: A Fidesz vita nélkül szavazta le a javaslatot, ami a magyarok negyedének emelte volna meg a havi jövedelmét
Túl a városon 2021. május 19. 11:37

Szakács László: A Fidesz vita nélkül szavazta le a javaslatot, ami a magyarok negyedének emelte volna meg a havi jövedelmét

Őszig meghosszabbította a Parlament a veszélyhelyzetet, amit viszont napirendre sem vettek, az a minimálbér adómentessége. Szakács Lászlóval, az MSZP országgyűlési képviselőjével beszélgetett Balogh Judit a Témában.

Hirdetés

A szocialista politikus szerint a kormány válságkezelésével az egyik legnagyobb probléma az, hogy míg külföldön mindenhol támogatásokat nyújtottak a bajba jutott vállalkozásoknak, addig a Fidesz csak a költségeiket csökkentette. Közben pedig olyan beruházásokra költöttek a védekezési alapból, amikre a járványhelyzetben nem is lett volna szükséges.

A gazdaságvédelmi alapból jutott pénzt például a Budapest-Belgrád vasútvonal és a MotoGP pálya megépítésére, vagy Mészáros Lőrincnek a Mátrai Erőmű vételárára – ez sok száz milliárd forint, amit az emberek asztaláról vettek el.

Szakács László tart attól, hogy mély nyomot fog hagyni az emberek életében ez az elhibázott válságkezelés és még rosszabbul fognak élni miatta. Hivatkozott a Publicus felmérésére, ami szerint 2,5 millió ember, a lakosság negyede, elveszítette a jövedelmének egy részét és rosszabbul él, mint a járvány előtt. A Magyar Szocialista Párt ezért javasolta, hogy

  • legyen 80 százalékos bértámogatás,
  • 100 százalékos táppénz,
  • emeljék meg a GYES és a GYED összegét.

Erre futotta volna abból a pénzből, amit a kormány elköltött minden másra, legfőképpen kínai beruházásokra.

Kedden a parlament gazdasági bizottságának Fideszes többsége azonban elutasította még azt a javaslatot is, aminek az értelmében a minimálbér adómentessé válna. Az indítványt Szakács László terjesztette elő, és mint elmondta, a kormányoldal kérdések és vita nélkül szavazta le a javaslatot, aminek az értelmében 2,3 millió ember jutott volna több pénzhez minden hónapban.

Ez azért is lett volna fontos, mert az Európai Unió országai közül csak Bulgáriában alacsonyabb a minimálbér, mint Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy a közös ellenzéki programban visszatérnek-e a „fizessenek a gazdagok” elvéhez, és többkulcsos adórendszerhez, Szakács László elmondta, a részletek még kidolgozás alatt állnak. Azt azonban igazságtalannak tartja, hogy egy minimálbért kereső állampolgár százalékosan ugyanannyit adózik, mint Mészáros Lőrinc.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adózás Balogh Judit gazdasági válság járványkezelés minimálbér MSZP parlament Szakács László Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés