Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 19. 09:21

Karikó Katalin Szegeden: Botka László fogadta Szeged leendő díszpolgárát

Képriport
A világhírű biokémikus reggel a Széchenyi téren kezdett: a polgármesteri hivatalban beszélgetett Botka Lászlóval.

Hirdetés

– Szia Béla! – így köszönt rá Dusha Bélára Karikó Katalin, amikor megismerte a fotóművészt, aki ott volt a városháza előtt, amikor Botka László polgármester egy virágcsokrot átadva köszöntötte Szeged leendő díszpolgárát. Kiderült, Karikó Katalinnak két kedves emléke is kötődik a városházához:

  • 1980-ban itt volt az esküvője, amin Dusha Béla fotózott, innen (is) az ismeretség
  • és itt volt lányának, az amerikai evezős nyolcassal kétszeres olimpiai bajnok Zsuzsának a névadója.
Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Mielőtt a polgármester fölkísérte volna a Díszterembe Karikó Katalint, Vincze Gábor, Szeged első számú autogramvadásza aláírást kért a kapuban a kutatóbiológustól.

A Díszteremben Botka László arról beszélt, amióta kitört a koronavírus-járvány, és amióta kiderült, a Karikó Katalin kutatásain alapuló Pfizer-védőoltás hatásos ellene, azóta várta minden szegedi ezt a találkozást, hogy láthassa a tudóst, akinek a munkássága döntően hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen megfékezhessük a pandémiát.

A polgármester ezután azt mondta, pénteken a városháza előtti díszünnepségen az érvényben lévő korlátozások betartásával, a szociális távolságtartásra figyelve a Széchenyi téren is követhető az ünnepség. A tér városháza előtti szakaszát kordonokkal lezárják, oda csak az ünnepség meghívott vendégei és a kitüntetettek léphetnek be. Az érdeklődők a kordonon kívül követhetik az eseményeket, egy nagy ledfal segítségével jól látható lesz minden.

A Díszteremből a Tisza Lajos terembe mentek át, ahol a polgármester arról beszélt, hogy ilyentájt már zsong a Széchenyi tér, a borfesztivál programsorozatai zajlanak ekkor, ám a világjárvány kitörése óta erre két éve nincs lehetőség. Ezután a polgármesteri dolgozószobában beszélgettek, Botka László többek között megkérdezte, mikor járt legutóbb Szegeden Karikó Katalin.

– Két éve voltam utoljára, amikor jövünk, akkor rendszeres a halászlé is, ez már idén is megvolt – mondta nevetve Karikó Katalin.

Szeged leendő díszpolgára a polgármesteri hivatalból a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba autózott át Újszegedre, a mai programjai ott folytatódnak.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Karikó Katalin BioNTech Botka László díszpolgár járvány koronavírus pandémia Pfizer Szegedi Biológiai Kutatóközpont vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés