Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ausztria szerdától enyhít a beutazási korlátozásokon, a Sinopharm-vakcinát már elfogadják, a Szputnyikot még mindig nem
Túl a városon 2021. május 19. 07:15

Ausztria szerdától enyhít a beutazási korlátozásokon, a Sinopharm-vakcinát már elfogadják, a Szputnyikot még mindig nem

Az országokat három csoportba sorolták, minden csoportra más beutazási feltételek vonatkoznak.

Hirdetés

Ausztria szerdától enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogadnak minden olyan hivatalos igazolást, ami bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották vagy átesett a koronavírusos fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele

– derült ki keddi bécsi bejelentésekből.

Az országokat három csoportba sorolták

  • Az első csoportba azok az országok tartoznak – Európa legtöbb állama, köztük Magyarország is –, amikben alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta. Ezekből az országokból már turisztikai céllal is be lehet utazni Ausztriába, a belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt már beoltották, vagy átesett a betegségen. Amennyiben ilyen papírral nem rendelkezik a beutazni szándékozó, egy negatív koronavírusteszt is elegendő a belépéshez, ami PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint 72, antigén teszt esetén pedig 48 óra.
  • A második csoportba azok az országok tartoznak, amiket Ausztria jelenleg a járványügyi mutatók szerint még magas kockázatúnak sorolt be. Ezek: Horvátország, Litvánia, Hollandia, Svédország és Ciprus. Az ezekből az országokból érkezőknek – amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy korábbi koronavírus-betegségüket igazoló papírral – negatív teszt ellenére is karanténba kell vonulniuk, és csak a karantén ötödik napján teszteltethetik magukat.
  • A harmadik csoportba az úgynevezett vírusmutációs területté nyilvánított országok, India, Brazília és a Dél-Afrikai Köztársaság tartoznak. A belépés feltétele egy negatív PCR-teszt, amire a beoltottaknak és a gyógyultaknak is szükségük van, és a karanténkötelezettség is életben marad. Az ezekre az országokra érvényes, április 29-e óta tartó beutazási tilalmat a légi forgalomban június 6-áig meghosszabbították.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy

minden olyan oltás tényét igazoló papír feljogosít a belépésre, ami az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által már engedélyezett vakcinával történt.

Ezek szerint a Szputnyik V vakcinával beoltottak oltási igazolványa nem érvényes Ausztriában, míg a Sinopharm-vakcinát kapók igazolása igen, hiszen míg az oroszt nem, a kínai oltóanyagot a WHO már jóváhagyta.

Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapjáról letölthető rendelet viszont nem tartalmaz semmiféle utalást az oltóanyag származási helyére vonatkozóan.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ausztria betegség covid-19 Európai Gyógyszerügynökség fertőzés járvány járványkezelés karantén koronavírus nyaralás oltás oltási igazolvány oltóanyag pandémia PCR-teszt Sinopharm Szputnyik V turizmus utazás utazási korlátozás vakcina védettségi igazolvány világjárvány vírus WHO kínai vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés