Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ha a Magyar Nemzet írja, akkor valószínűleg tényleg úgy lesz: egy-két hét, és megszűnik az ingyenes parkolás
Túl a városon 2021. május 18. 21:03

Ha a Magyar Nemzet írja, akkor valószínűleg tényleg úgy lesz: egy-két hét, és megszűnik az ingyenes parkolás

Ezt Orbán Viktor a veszélyhelyzetre hivatkozva vezettette be.

Hirdetés

Több mint egy éve, 2020 áprilisában szüntette meg először szerte az országban a kormány a fizetőparkolást. Az első és a második hullám, azaz 2020 júliusa és novembere között kellett megint fizetni, majd újra eltörölték a fizetési kötelezettséget. Már áprilisban azzal indokolták, hogy

„a védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása, és mivel a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.”

Azt azóta sem tudjuk felmérni, hogy ennek az intézkedésnek köszönhetően hogyan lassult a koronavírus-járvány terjedése, arra viszont vannak pontos számai minden önkormányzatnak, hogy mekkora bevételkiesést jelentett neki, hogy nem szedhette be a parkolási díjakat.

Szegednek ez azért is különösen fáj, mert a parkolási bevételeket az önkormányzat visszaforgatta a közösségi közlekedés fejlesztésére, azaz az SZKT rendre azért tudta a járműparkját felújítani, mert ebből volt pénz. De nemcsak a járműparkot támogatták az autósok a parkolóbérletekkel és -jegyekkel: ennek is volt köszönhető, hogy éveken át nem kellett emelni a közösségi közlekedési jegyek és bérletek árát, mert bár évről évre kevesebb kormányzati támogatást kapott Szeged ennek a közfeladatnak a fenntartására, mégis ezekből a bevételekből sikerült kigazdálkodni a költségeket úgy, hogy az utasoknak éveken át nem kellett jegy- és bérletáremelésre készülnie.

Most viszont arra készül a kormány, hogy egy-két héten belül ezt a döntését megszüntesse.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ingyenes parkolás járvány koronavírus pandémia parkolás SZKT világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés