Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 18. 07:45

Izraeli–palesztin konfliktus: Joe Biden támogatja a tűzszünetet

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök telefonon beszéltek egymással.

Hirdetés

Támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünet létrejöttét – mondta hétfőn Joe Biden amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésé során.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint

Biden ismét leszögezte, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát „a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben.”

Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket, ugyanakkor arra ösztönözte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében.

„A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen" – áll a Fehér Ház tájékoztatásában.

Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel. Biden és Netanjahu megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, ez ellen a palesztinok szintén tiltakoztak.

A Hamász palesztin terrorszervezet múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem lelőtte, majd válaszul a zsidó állam harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott meg a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Benjamin Netanjahu Egyesült Államok Izrael Joe Biden Palesztina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés