Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Az Európai Bizottság 2050-re az EU villamosenergia-ellátásának negyedét szél- és vízenergiából állítaná elő
Túl a városon 2021. május 17. 20:41 Forrás: MTI

Az Európai Bizottság 2050-re az EU villamosenergia-ellátásának negyedét szél- és vízenergiából állítaná elő


Hirdetés

A bizottság olyan tervet mutatott be az óceánok, a tengerek és partvidékekkel kapcsolatos iparágak és ágazatok, az úgynevezett kék gazdaság szereplőinek, amely szerint ha az Európai Unió szél-, hő-, hullám- és árapály-energiára épülő fenntartható óceáni energiaszerkezetet alakít ki, az 2050-ben az EU villamosenergia-ellátásnak negyedét állíthatja majd elő.

Az uniós bizottság javaslata szerint a klímaválság leküzdéséhez egészséges tengerekre van szükség, amelyek erőforrásait fenntartható módon kell hasznosítani, törekedve a fosszilis tüzelőanyagok és a hagyományos élelmiszer-termelés alternatíváinak megteremtésére.

A célok megvalósításához a kék gazdaság valamennyi ágazatának mérsékelnie kell az általa a környezetre és az éghajlatra gyakorolt hatást, legyen szó a halászatról, az akvakultúráról, a tengerparti turizmusról, a tengeri közlekedésről, a kikötői tevékenységekről vagy a hajóépítésről.

A megközelítés menetrendet is meghatároz a kék gazdaságnak, amely egyebek mellett a klímasemlegesség és a szennyezőanyag-mentesség elérését tűzte ki célul. Védelem alá helyezné továbbá az uniós tengeri területek harminc százalékát, amely az elképzelés szerint visszafordítja a biológiai sokféleség zsugorodását, gyarapítja a halállományokat, hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességhez. Végezetül fórumot hozna létre a tengeri létesítmények üzemeltetői, valamint a halászathoz, az akvakultúrához, a hajózáshoz, a turizmushoz, a megújuló energiához kapcsolódó és egyéb tevékenységekben érintett tudósok közötti párbeszéd koordinálására.

Az uniós bizottság emellett új stratégiai iránymutatásokat fogadott el, hogy javítsa az uniós akvakultúra fenntarthatóságát és versenyképességét. Az iránymutatások felvázolják, miként lehet az ágazatot oly módon fejleszteni, hogy versenyképesége és ellenállóképessége mellett környezeti, illetve éghajlati teljesítménye is javuljon. Az előterjesztett iránymutatások azt is támogatni fogják, hogy az ökológiai akvakultúra számottevően bővüljön. Az akvakultúra-ágazat olyan egészséges élelmiszereket képes előállítani, amelyek éghajlati és környezeti lábnyoma általában kisebb a szárazföldi gazdálkodásból származó termékek lábnyománál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság környezetvédelem akvakultúra zöldenergia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés