Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 17. 18:21

Kanka Andor: Ez nem olyan, hogy gyorsan megmondom, hány ágy kell

Ebben a formában teljesen komolytalan és a totális hozzá nem értésről árulkodik a kérés – így reagált a Csongrád-Csanád Megyei Orvosi Kamara elnöke a járó- és fekvőbeteg-ellátás átalakítására vonatkozó minisztériumi javaslatra.

Hirdetés
Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a szakmai kollégium tagozataitól négy napos – ebből két munkanapos – határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség.

– Egy komoly felméréshez ennél sokkal több időre volna szükség. Annak megválaszolása, hogy hogyan kellene átalakítani a hazai egészségügy kapacitásait többváltozós függvény – mondta Kanka Andor.

Ezért is érthetetlen, hogy ha az elmúlt tizenkét évben ez nem érdekelte a kormányzatot, akkor mitől ennyire sürgős a kérdés és rá adandó felelet. Ráadásul a világjárvány elleni küzdelem miatt a szétzilálódott magyar egészségügynek teszik fel most azt a kérdést, hogy egyebek mellett az ország melyik pontján mennyi kórházi ágyra lenne szükség.

– Ez nem olyan, hogy gyorsan megmondom hány kórházi ágy kell – jelentette ki a megyei kamarai elnök, hozzátéve, hogy az egészségügyi kapacitásokat időről időre felül kell vizsgálni, mert az igények bizonyos időtávban változhatnak.

Ha valóban komolyan szeretnénk válaszolni az EMMI megfogalmazta kérdésre, akkor vizsgálni kellene a megyék, a kistérségek és a városok lakóinak korösszetételét. A térségek urbanizációs jellemzőit, a lakhatás helyzetét, a földrajzi körülményeket, a különböző térségek településszerkezetét, a demográfiai viszonyokat, a születésszámokat – sorolta a szakember.

Egészen más egészségügyi ellátást szervezni hegyvidéken, mint síkvidéken. Az Alföldre továbbra is jellemző, hogy több százezren laknak tanyákon, ami olyan tény, amit nem lehetne figyelmen kívül hagyni, ha valóban komolyan gondolnánk, hogy az igényekhez kívánják igazítani az egészségügy kapacitásait.

  • Tudni kellene, hogy területi bontásban, hol és milyen gyógykezeléseket vettek eddig igénybe.
  • Tudni kellene azt is, hogy az ország megyéiben rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű és minőségű egészségügyi személyzet és a gyógyászathoz tartozó eszközpark.

Az orvosi kamara megyei elnöke azt minden további nélkül elismeri, hogy az egészségügyi kapacitások Magyarországon nem harmonizálnak az egyes térségek valós ellátási igényeivel. Sokszor éppen azért, mert a lobbiérdekek felülírták.

– Most a fűnyíró-elv mentén akarnak megszünteti kórházi ágyakat – vélekedik a szakember, ami abban az irányba mutat, hogy forrást kíván a kormány kivonni az egészségügyből. – Négy nap alatt ilyen feladatot nem lehet elvégezni. Ez így teljesen komolytalan és totális hozzá nem értésről árulkodik.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ágy egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI Kanka Andor kórház Csongrád-Csanád Megyei Orvosi Kamara

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés