Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 17. 16:00

Magyar valóság: az emberek negyede kevesebb pénzből él a járvány miatt

A pandémia gazdasági jócskán okozott visszaesést is, ezt mérte föl a Publicus Intézet a Népszava kérésére. Nagyobb a baj, mint gondoltuk.

Hirdetés

Miközben a teljes Orbán-kormány Szijjártó Péterestül és Varga Mihályostul boldog és büszke a magyar járványkezelésre mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból, kijózanítóan hat a Publicus felmérése arról, hogy a magyarok közül mennyien élnek kevesebb pénzből a járvány előtti időszakhoz képest.

A megkérdezettek negyede, tehát 25 százaléka mondja azt, hogy érezhetően rosszabbra fordult az anyagi helyzete, 12 százalékuk baráti vagy banki kölcsönre szorul a válság miatt.

Sőt, a válaszadók 8 százaléka úgy látja, sokkal kisebb lett a bevétele a járvány miatt, ez minden 12. embert jelenti.

A Népszava azt írja, a Publicus mérési eredményei egyébként még jobb helyzetet is mutatnak annál, mint amit a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung közösen mért néhány hete: náluk a magyarok 40 százaléka, tehát 10-ből 4 magyar nyilatkozott úgy, hogy romlott az anyagi helyzete az elmúlt egy évben.

Természetesen itt is igaz a politikai megosztottság, a kormánypárti szavazók kevésbé érzik az anyagi helyzetük romlását, míg az ellenzékiek több mint fele rosszabbul él, mint egy évvel korábban.

A válaszadók közel kétharmada, 65 százaléka a magasabb árakat és a magasabb élelmiszerárakat jelölte meg a rosszabb anyagi helyzete okaként, 17 százalékuk kevesebb fizetéssel magyarázta a helyzetét. 16 százalékuk beteg volt, 15 százalékuknak valamelyik családtagja elveszítette az állását, 8 százalékluk elvesztette a munkáját, ez minden 12. magyar. Öt százalékuknak otthon kellett vagy otthon akart maradni a gyerekével.

A megkérdezettek ötöde szerint a hitelmoratóriummal már biztos, hogy nem érte meg élni.

A felmérés szerint a nyugdíjasok kétharmada elégedetlen.

A Publicus szerint az adataik azt mutatják, hogy a magyarok 62 százaléka szerint az ország legnagyobb problémája az egészségügy általános helyzete.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Balázs Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áremelés bérek életszínvonal fizetés gazdaság járványkezelés keresetek koronavírus Népszava Publicus Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés