Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Tab fideszes polgármestere a bérlakástörvényről: „Nem járulok hozzá, hogy elkótyavetyéljék a város vagyonát, ami egyben nemzeti vagyon is”
Túl a városon 2021. május 17. 11:59

Tab fideszes polgármestere a bérlakástörvényről: „Nem járulok hozzá, hogy elkótyavetyéljék a város vagyonát, ami egyben nemzeti vagyon is”

A fideszes Böröcz László törvényjavaslatának köszönhetően Budapest I. és V. kerületében több tízmillió forinttal járnának jól a lakások bérlői. Nem lehet véletlen, hogy Böröcz épp ezeket a kerületeket érintő választókerületben indulna 2022-ben.

Hirdetés
Hirdetés

A Böröcz-féle fideszes javaslattal két legyet üt egy csapásra a Fidesz: Budapest legfelkapottabb kerületeiben juttatná néhány millió forintért 50 milliós lakáshoz a kegyeltjeit, és emellett mintegy 1000 milliárd forintos vagyonvesztést is okoznának az önkormányzatoknak.

Előbbi azonnal érthető a NER-ben, utóbbihoz már eggyel tovább kell gondolkodni: évek óta az a Fidesz célja, hogy ellehetetlenítse, eljelentéktelenítse az önkormányzatokat, ez a vagyonvesztés beleillik tehát a sormintába. Ha ehhez még hozzávesszük az építési szabályozás kormányhivatalokhoz rendelését, akkor egészen érdekes helyzet rajzolódik ki.

Erre hívja föl a figyelmet Pikó András józsefvárosi polgármester, aki szerint csak náluk 90 milliárd forint értékű vagyonról van szó, 4300 önkormányzati lakással, amiből 3400-ban laknak bérlők, és ami mintegy 150 ezer négyzetméternyi lakóingatlant jelent.

Pikó András a 24.hu-nak azt mondta, a lakásmaffia is fenyegeti majd a kispénzű bérlőket, de az ingatlanbefektetők megjelenése sem feltétlenül kedvez majd nekik.

„Egy egész tömböt töredékáron tudnak majd megszerezni úgy, hogy megveszik a lakások egy részét, és elég különböző közgyűlési döntésekkel szép lassan kiszorítaniuk a többi lakót, hogy végül az övék az egész ház, hogy lebonthassák, és új társasházat építhessenek helyette. Ez is komoly kockázat.”

Pikó András hozzátette:

„Sokan kerülnek végül utcára, és egy kezelhetetlen társadalmi probléma alakul ki Budapesten, mert nem lesz olyan önkormányzat, amely ezt a réteget be tudja fogadni. Már most százszoros a túljelentkezés egyes lakásokra a VIII. kerületben”.

A 24.hu utánaszámolt, valóban 1000 milliárd forintos közvagyonról van-e szó a bérlakások esetében. Annyiról. Összesen 105 ezer lakásból 84 ezret bérelnek, ebből 45 ezret szociális alapon.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere szerint olyan sok helyen kellene javítani a Böröcz-féle törvényjavaslatot, hogy inkább vissza kellene vonni. Csach azt írta: az elmúlt két napban több levelet küldött annak érdekében, hogy a Parlamentnek benyújtott törvénytervezetet vonják vissza, vagy jelentősen módosítsák.

A lap idézi Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét, Gödöllő polgármesterét, aki szerint „felelőtlen, és embertelen helyzetet teremt” a törvény, ha elfogadják azt. Ő is attól tart, hogy a „befektetők” miatt lényegében megszűnik az önkormányzatok lakásgazdálkodása, aminek súlyos szociális következményei lesznek.

Gémesi azt is mondta, „Elfogadhatatlan az ilyen kampányízű pártpolitikai döntés, más vagyonán szavazatokat venni”.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere azt mondta a 24.hu-nak: „Nem járulok hozzá, hogy elkótyavetyéljék a város vagyonát, ami egyben nemzeti vagyon is”.

Tabon egymilliárdos lakásvagyont vehetnének meg mintegy 250-300 millió forintért a bérlők, úgy, hogy a település 131 darabból álló bérlakás-állományából 90-et az elmúlt tizenöt évben újítottak föl.

A 24.hu cikke arra is fölhívja a figyelmet, hogy a törvénytervezet szerint a bérlőknek a vételár 10 százalékának kifizetése után, a fönnmaradó részt elég 25 év alatt törleszteni. Ez viszont azt is jelenti, hogy a lakások után akadozva jönnének a bevételek az önkormányzatoknak. Még az a kevés is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérlakás Böröcz László Fidesz törvény Csach Gábor Gémesi György Józsefváros Magyar Önkormányzatok Szövetsége Pikó András Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Schmidt Jenő

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés