Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Tab fideszes polgármestere a bérlakástörvényről: „Nem járulok hozzá, hogy elkótyavetyéljék a város vagyonát, ami egyben nemzeti vagyon is”
Túl a városon 2021. május 17. 11:59

Tab fideszes polgármestere a bérlakástörvényről: „Nem járulok hozzá, hogy elkótyavetyéljék a város vagyonát, ami egyben nemzeti vagyon is”

A fideszes Böröcz László törvényjavaslatának köszönhetően Budapest I. és V. kerületében több tízmillió forinttal járnának jól a lakások bérlői. Nem lehet véletlen, hogy Böröcz épp ezeket a kerületeket érintő választókerületben indulna 2022-ben.

Hirdetés

A Böröcz-féle fideszes javaslattal két legyet üt egy csapásra a Fidesz: Budapest legfelkapottabb kerületeiben juttatná néhány millió forintért 50 milliós lakáshoz a kegyeltjeit, és emellett mintegy 1000 milliárd forintos vagyonvesztést is okoznának az önkormányzatoknak.

Előbbi azonnal érthető a NER-ben, utóbbihoz már eggyel tovább kell gondolkodni: évek óta az a Fidesz célja, hogy ellehetetlenítse, eljelentéktelenítse az önkormányzatokat, ez a vagyonvesztés beleillik tehát a sormintába. Ha ehhez még hozzávesszük az építési szabályozás kormányhivatalokhoz rendelését, akkor egészen érdekes helyzet rajzolódik ki.

Erre hívja föl a figyelmet Pikó András józsefvárosi polgármester, aki szerint csak náluk 90 milliárd forint értékű vagyonról van szó, 4300 önkormányzati lakással, amiből 3400-ban laknak bérlők, és ami mintegy 150 ezer négyzetméternyi lakóingatlant jelent.

Pikó András a 24.hu-nak azt mondta, a lakásmaffia is fenyegeti majd a kispénzű bérlőket, de az ingatlanbefektetők megjelenése sem feltétlenül kedvez majd nekik.

„Egy egész tömböt töredékáron tudnak majd megszerezni úgy, hogy megveszik a lakások egy részét, és elég különböző közgyűlési döntésekkel szép lassan kiszorítaniuk a többi lakót, hogy végül az övék az egész ház, hogy lebonthassák, és új társasházat építhessenek helyette. Ez is komoly kockázat.”

Pikó András hozzátette:

„Sokan kerülnek végül utcára, és egy kezelhetetlen társadalmi probléma alakul ki Budapesten, mert nem lesz olyan önkormányzat, amely ezt a réteget be tudja fogadni. Már most százszoros a túljelentkezés egyes lakásokra a VIII. kerületben”.

A 24.hu utánaszámolt, valóban 1000 milliárd forintos közvagyonról van-e szó a bérlakások esetében. Annyiról. Összesen 105 ezer lakásból 84 ezret bérelnek, ebből 45 ezret szociális alapon.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere szerint olyan sok helyen kellene javítani a Böröcz-féle törvényjavaslatot, hogy inkább vissza kellene vonni. Csach azt írta: az elmúlt két napban több levelet küldött annak érdekében, hogy a Parlamentnek benyújtott törvénytervezetet vonják vissza, vagy jelentősen módosítsák.

A lap idézi Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét, Gödöllő polgármesterét, aki szerint „felelőtlen, és embertelen helyzetet teremt” a törvény, ha elfogadják azt. Ő is attól tart, hogy a „befektetők” miatt lényegében megszűnik az önkormányzatok lakásgazdálkodása, aminek súlyos szociális következményei lesznek.

Gémesi azt is mondta, „Elfogadhatatlan az ilyen kampányízű pártpolitikai döntés, más vagyonán szavazatokat venni”.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere azt mondta a 24.hu-nak: „Nem járulok hozzá, hogy elkótyavetyéljék a város vagyonát, ami egyben nemzeti vagyon is”.

Tabon egymilliárdos lakásvagyont vehetnének meg mintegy 250-300 millió forintért a bérlők, úgy, hogy a település 131 darabból álló bérlakás-állományából 90-et az elmúlt tizenöt évben újítottak föl.

A 24.hu cikke arra is fölhívja a figyelmet, hogy a törvénytervezet szerint a bérlőknek a vételár 10 százalékának kifizetése után, a fönnmaradó részt elég 25 év alatt törleszteni. Ez viszont azt is jelenti, hogy a lakások után akadozva jönnének a bevételek az önkormányzatoknak. Még az a kevés is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérlakás Böröcz László Fidesz törvény Csach Gábor Gémesi György Józsefváros Magyar Önkormányzatok Szövetsége Pikó András Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Schmidt Jenő
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés