Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A Magyar Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozik az önkormányzati bérlakásszektor megszűnésével fenyegető fideszes törvényjavaslat ellen
Túl a városon 2021. május 16. 17:13 Forrás: 444.hu

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége is tiltakozik az önkormányzati bérlakásszektor megszűnésével fenyegető fideszes törvényjavaslat ellen

Kérik, hogy az országgyűlési képviselők ne támogassák önkormányzati bérlakásállomány felszámolását célzó előterjesztést, beterjesztőjét, Böröcz László pedig arra, hogy vonja vissza javaslatát.

Hirdetés
Hirdetés

A fideszes Böröcz László kedd éjszaka nyújtotta be törvényjavaslatát, amely

teljesen átalakítaná a magyarországi lakáspiacot.

A tervezet értelmében a bérlők (akkor is, ha csak tavaly év vége óta élnek ott) a piaci ár töredékéért vásárolhatnák meg az önkormányzati tulajdonú lakásokat. Amennyiben a törvény átmegy a parlamenten, akkor a 90-es évek eleje óta nem látott lakásprivatizációs hullám indulhat meg Magyarországon, az önkormányzati bérlakásszektor pedig lenullázódik.

A tervezet ellen szakmai szervezetek és még fideszes polgármesterek is tiltakoznak.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének közleménye szerint „Magyarországon az elmúlt évtizedben lakhatási válság alakult ki, melynek felszámolására eddig nem született kormányzati program, ám – a Magyar Önkormányzatok Szövetsége álláspontja szerint - a problémák enyhítéséért a kormány és az önkormányzatok közös cselekvéssel már rövid távon sokat tehetnének.

A megfelelő körültekintés, előkészítés, egyeztetés nélkül most benyújtott törvényjavaslat azonban nemhogy nem segíti a lakhatási válság felszámolását, hanem ellenkezőleg, elmélyíti azt, sőt újabb problémákat állít elő.”

A MÖSZ szerint nem valószínű, „hogy a kormánypárti képviselő tisztában volt azzal, hogy törvényjavaslatával több mint 1000 milliárd forint értékű önkormányzati bérlakás állomány felszámolására tesz javaslatot, ami rendkívül jelentős közvagyonvesztéssel is együtt jár”.

A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabály előkészítőjének előzetes hatásvizsgálat elvégzésével kell felmérnie a javaslata várható következményeit, a szóban forgó törvényjavaslat esetében viszont „ilyen vizsgálatokra nyilvánvalóan nem került sor”.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezi, hogy a kormány illetékes képviselői és az Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Tanácsa soron kívül tűzze napirendre a hazai lakhatási válság megoldásának érdekében a nemzeti önkormányzati bérlakásprogram ügyét. Ennek finanszírozásához a szövetség szerint EU-s források igénybevételét is meg kell fontolni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérlakás Böröcz László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés