Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 15. 18:17 Forrás: Szegedi Tükör

Elhunyt Fekete Albertné

A 74 éves korában elhunyt Fekete Albertné Márti elkötelezett szociális szakemberként nyújtott támogatást és segítséget sérült gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Felkészültségével, emberszeretetével, hitével, a sérült emberekről való gondoskodással nap mint nap példát adott környezetének és munkatársainak.

Hirdetés
Hirdetés

Már fiatalon az emberek segítését tekintette hivatásának. Huszonöt évig dolgozott fizikoterápiás szakasszisztensként a gyulai Semmelweis Ignác Megyei Kórházban. Személyes érintettsége miatt a gyulai mozgássérültek egyesületénél tevékenykedett, társadalmi munkában, s emellett öt gyermeket nevelt, nagy szeretetben.

Szegedre költözésüket követően, 1992-ben alapította meg a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületét. Munkája során a mozgásukban korlátozottak érdekvédelme mellett számos tevékenységet végzett a fogyatékkal élők életminőségének javítása érdekében. 1995-től minden évben megrendezte a Fogyatékosok Nemzetközi Hetét. Ebben az időszakban sok-sok kerekesszékes jelent meg Szeged utcáin, terein. Ez a hét bővelkedett kulturális és sportprogramokban, amelyek bárki számára látogathatók voltak. El nem fogyó erővel, lendülettel szervezte az ideérkező vendégek elszállásolását, étkezését, szállítását, de támogatókat is keresett a programok megrendezéséhez.

Az egyesület hozta létre 2001-ben az azóta is működő Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményét, ahol a hetedik életévüket betöltött, halmozottan sérült gyermekek részesülnek nappali ellátásban és fejlesztésben. Az egyesület 2003 óta támogató szolgálatot is működtet, amelynek elsődleges célja a sérült személyek önálló életvitelének megkönnyítése.

Az egyesület a tagok részére nyújtott érdekképviseleti tevékenységen túl, fokozatosan bővítette szolgáltatásait: segédeszköz-kölcsönzés, könyvtárhasználat, különböző szabadidős programok szervezése, gyermekek részére bocciabajnokság, de ülőröplabdacsapatot is alakítottak. Márti példamutató módon működött együtt más helyi és országos érdekvédelmi szervezetekkel, fogyatékkal élők ellátásával foglalkozó intézményekkel.

Márti és az általa képviselt egyesület megalakulása óta részt vett a város önkormányzata által létrehozott Fogyatékosügyi Fórum munkájában. Fekete Albertné elhivatottságát számos díjjal ismerték el: 2003-ban a szegedi önkormányzat Szociális Munkáért díjjal tüntette ki, 2005-ben a szociális területen végzett kimagasló tevékenységért megkapta az Esélyegyenlőségért díj elnevezésű állami kitüntetést, 2011-ben pedig a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségétől az Ember az Emberért emlékérem ezüst fokozatát nyerte el.

Munkáját nem tudta abbahagyni, utolsó, betegségben töltött éveiben is szeretettel fogadta a hozzá fordulókat. Kitartásával, szeretettel övezett életével számos embernek vált példaképévé. Tudását, szociális érzékenységét önzetlenül adta át, hiszen mindig az volt a célja, hogy segítse az embereket.

Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében!

Farkas Katalin,
a Fogyatékkal Élők és Betegek Érdekvédelmi Szervezeteinek Fóruma titkára

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Szegedi Tükör Fekete Albertné Fogyatékkal Élők és Betegek Érdekvédelmi Szervezeteinek Fóruma

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés