Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 14. 17:54

Szenes teknős kelt ki a Szegedi Vadasparkban

A Dél-Amerikában őshonos faj utódja az állatkert hüllőovijában cseperedik.

Hirdetés
Hirdetés

A Szegedi Vadasparkban már hosszú évek óta sikeresen keltetnek ki szárazfölditeknős-tojásokat. A napokban egy szenes teknős bújt ki a tojásból mintegy 110 napos kelési idő után. A gondozók folyamatosan ellenőrzik a keltetőt, figyelemmel kísérik a folyamatot, és ha szükséges, segítik a teknőst élete első nagy feladatának teljesítésében.

A fiókának a kikeléskor még sérülékeny a hasi oldala. Amíg a tápanyagot biztosító szikzacskó duzzadt, addig a hasi páncélja sem záródik. Pár nap eltelte után azonban felerősödik a gondozók által hüllőovinak nevezett helyiségben cseperedő teknős, melyet csak később mutatnak be a látogatóknak.

A szenes vagy fekete teknős egy dél-amerikai szárazföldi teknősfaj, amely bár nem gyakori, kedvelt a terraristák körében. Leginkább szárazabb erdőkben, füves szavannákon fordul elő, de a víz közelségéhez ragaszkodik. A kifejlett példányok félméteresek, tömegük eléri a húsz kilót.

Nevüket fekete hátpáncéljukról kapták, melyek közepén sárgás foltok találhatók. Elsősorban gyümölcsökkel, bogyókkal, gombákkal táplálkoznak, de elfogyasztják a döghúst is.

Egy költési szezon idején a nőstények legfeljebb 15 tojást tojnak, melyekből 100–200 napot követően kelnek ki a 4 és fél centi körüli fiókák.

A szenes teknős a többi Magyarországon kedvelt szárazföldi teknősfajhoz hasonlóan – mint a görög és leopárdteknős – védelemre szorul, kereskedelmét és tartását nemzetközi egyezmény (Washingtoni Egyezmény – CITES) szabályozza. Ezért csak olyan állatot szabad megvásárolni, amely rendelkezik a szükséges dokumentumokkal – európai uniós közösségi vagy tenyésztői bizonylat –, amelyek igazolja, hogy az adott példány tenyészetből származik, nem vadon fogták be.

 

(Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark látnivaló szenes teknős turizmus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés