Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ha igaz, hogy volt jutalom, akkor mit kellett tenni évi 10 millió forintért? – jogsértés nélkül válaszolhatott volna a Juhász Tünde a jutalmát firtató kérdésre
Szegeden 2021. május 14. 16:41

Ha igaz, hogy volt jutalom, akkor mit kellett tenni évi 10 millió forintért? – jogsértés nélkül válaszolhatott volna a Juhász Tünde a jutalmát firtató kérdésre

Semmilyen jogsértés nem követett volna el Juhász Tünde, Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott, ha válaszol Hadházy Ákos arra a kérdésére: felvett-e az elmúlt három évben 30 millió forintos jutalmat.

Hirdetés

A független országgyűlési képviselő azt követően posztolta Facebook-oldalán, hogy közérdekű adatigényléssel fordult Juhász Tündéhez, hogy tőle nem kapott választ a jutalomra vonatkozó kérdésére.

Hadházynak a kormánymegbízott azt válaszolta, hogy mivel ő nem politikai felsővezető, ezért a törvény alapján nem szolgáltathat adatot, tehát Juhász az adatszolgáltatást megtagadta. Az ügy fölgöngyölítésbe itt kapcsolódott be hírportálunk, amikor egy, május 7-ei más témában összehívott sajtótájékoztatón megkérdeztük Juhász Tündét, miért nem válaszol az országgyűlési képviselő kérdésére.

Tiszta vizet a pohárba

Akkor azzal érveltünk, hogy tiszta vizet önthetne a pohárba válaszával, akár a jogszabályokon is felülemelkedve. Nem is sejtettük, hogy még jogi értelemben is jó nyomon jártunk.

„Hogy mi a közérdekű adat, és hogy milyen adatokat adhatunk ki, azt jogszabályok írják el. Hogy ki a felső politikai vezető, szintén jogszabály határozza meg. Hadházy képviselő úrnak minden szükséges információt megadtam, amire én, mint adatgazda jogosult vagyok” – válaszolta előző cikkben Juhász Tünde.

Adatok és azok gazdái

A kormánymegbízott e mellett azzal az érvvel is elutasította a választ, hogy nem ő az adatgazda ebben az esetben. Így arról, hogy kapott-e jutalmat, és ha igen, mennyit, saját maga nem beszélhet, mert ezt jogszabály tiltja számára.

Közigazgatási szakjogász fordultunk, aki merőben másként látja és ítéli meg az esetet. Egyfelől azzal érvelt, hogy a kormánymegbízott nem köztisztviselő, hanem politikai kinevezett. Azon valóban lehet vitatkozni, hogy ki számít „politikai felsővezetőnek”, és ki nem.

Tehát abban a megközelítésben, hogy a megyei kormánymegbízott beleesik-e ebbe a kategóriába, szigorúan jogi értelemben, Juhász Tündének igaza van. Más oldalról azonban arra hívták fel az üggyel kapcsolatban a figyelmünket, hogy ebben az esetben közpénzt kapott egy politikai kinevezett, így ez olyan információ, ami kiadható.

Igaz, ezt Juhász Tünde sem tagadta, hanem úgy reagált rá, hogy közérdekű adatigényléssel ahhoz a személyhez kellett volna Hadházy Ákosnak fordulni, aki ennek az adatnak a gazdája.

Közérthetőbben, ez a személy a kormánymegbízott hivatali felettese. Vagyis a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. Az általunk megkérdezett szakértő nem minden irónia nélkül mondta el, hogy meglehetős szofisztikált jogászi gondolkodás kell ahhoz, hogy ebben az esetben az adatgazdát a felettes szervet irányító miniszterben találjuk meg. De végül is, eljuthatunk ide – tette hozzá

Ezért időközben közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnökséghez.

Csavar a magyaros történetben

Itt jön a csavar a történetben. Az általunk megkérdezett szakjogász szerint semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy abban a helyzetben, amibe Juhász Tünde került, ő maga nyilvánosságra hozza, hogy mekkora jutalmat kapott az elmúlt években.

E szerint nem igaz, amit a kormánymegbízott korábban állított, hogy ezt azért nem tette meg, mert törvénytisztelő, és semmiképp nem akart jogszabálysértő lenni. Függetlenül attól, hogy adatgazda vagy sem, a saját magával kapcsolatos adat kiadható.

Vagyis: minden további nélkül válaszolhatott volna Hadházy Ákos kérdésére, ellentétben Juhász Tündének azzal a korábbi állításával, hogy ezt nem tehette meg.

A jutalmat indokolni kell

Egyéb fontos körülmények is felmerülnek a jutalmazással kapcsolatban. A jutalmazást ugyanis indokolni kell. Vagyis magyarázatát kell adni annak, hogy valakit miért jutalmaznak.

Ez különösen igaz lehet arra az esetre, ha valaki három év alatt összesen 30 millió forint jutalmat kapott, ahogyan ez Hadházy Ákos Juhász Tündének szóló kérdésében szerepel. Ha igaz, hogy volt jutalom, akkor mit kellett tenni évi 10 millió forintért?

A jutalom és annak mértéke csupán feltételezés, ám amennyiben igazolást nyer, hogy a megyei kormánymegbízott kapott jutalmat, akkor annak odaítélését indokolni kell.

Az meglehetősen kétséges, hogy egy politikai kinevezett esetében mihez köthető a jutalom, ellentétben a gazdasági élet szereplőinek jutalmaival, amelyek nagyon egzakt mutatószámokhoz köthetőek. Önmagában az a tény, hogy valaki elvégzi a munkáját arra jogosítja, hogy havonta megkeresse a fizetését. A jutalom ezen túl jár, ha jár.

Egy politikai vezető köteles vagyonbevallást tenni. Ez a fenti esetre vonatkoztatva azt jelenti, hogy amennyiben Juhász Tünde jutalmat kapott, köteles ezt feltüntetni vagyonbevallásában.

Ezen a ponton az ügyek kétfelé ágaznak. Kétfajta vagyonbevallás létezik: a nyilvános és a nem nyilvános. Hogy ebből a szempontból egy megyei kormánymegbízotté melyik kategóriába tartozik, egyelőre tájékozódunk.

B. P.

(Fotó: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Juhász Tünde Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Hadházy Ákos jutalom kormánymegbízott
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés