Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 14. 13:06

Megegyezésekre szükség van – Nagy Attila Tibor a miniszterelnökjelölt-jelöltség kockázatairól

Karácsony Gergely óriási kockázatot vállal, ha miniszterelnökjelölt-jelölt lesz – írta a minap a Magyar Hang hetilapban Nagy Attila Tibor. A politikai elemző szerint, ha a főpolgármester meg is nyeri az előválasztást, de jövőre az ellenzék veszít, az könnyen politikai karrierjének végét jelentheti. Ha viszont nyernek, kormányfőként kerülne nehéz helyzetbe, mert csak egy nagyon kicsi párt van mögötte. A szakértővel a miniszterelnökjelölt-jelölti versenyről beszélgettünk.

Hirdetés

– A kormánypárti médiumokban állandóan azt jósolják, hogy az ellenzék már megegyezett: Karácsony lesz a jelölt, Dobrev Klára visszalép a javára, de a leendő Karácsony-kormányban nagyon erős pozíciója lesz neki és a DK-nak. Ez valós terv lehet, vagy inkább csak a kormánypropaganda dezinformációs terméke?

– Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Karácsony visszalép Dobrev javára – persze nem viszonzás nélkül. Ilyen viszonzás lehet, hogy a DK már jó előre elkötelezi magát Karácsony támogatása mellett a következő főpolgármester-választáson. De fordítva is lehetséges, hogy Dobrev lép vissza az előválasztás két fordulója között – akkor viszont a DK-nak lesznek feltételei.

– Ez viszont nem értékelné le az előválasztás intézményét?

– Ennek a veszélye fennáll. Az előválasztás eredetileg arról szólt, hogy a pártok a döntést átengedik a választópolgároknak, akik az előválasztásokon a saját szavazatukkal döntik el az ellenzéki pártok versenyét. Ha viszont a pártok egyre több kérdésben egyeznek meg egymás között, akkor leértékelik a választópolgárok szavazatát és ez nem jó üzenet kifelé. Ez az összes 106 egyéni választókerületben megtartandó szavazásra is igaz, amelyek egy részében egymás után lépnek vissza már most a másik jelölt javára a pártok. Ezekben a választókerületekben nem igazán lesz tétje a küzdelemnek, ha már előre le van játszva a meccs. Ezt persze meg lehet tenni, de akkor mégsem kellett volna célul kitűzni mind a 106 választókerületben az előválasztás megtartását, hanem legfeljebb csak ott, amelyekben a pártok nem tudnak megegyezni.

– Persze akár előnyös is lehet az ellenzéknek, hogy van mozgástere. Sokak szerint Karácsonnyal nőne az esély a győzelemre, ugyanakkor Dobrev talán jobb miniszterelnök lenne, ha megválasztanák: keményebb, tapasztaltabb, nyelveket beszél, van külpolitikai és gazdasági tapasztalata.

– A politikai paktumot önmagában nem ítélem el, még akkor sem, ha tudom, hogy a paktum szónak negatív a kicsengése. Megegyezésekre szükség van – feltéve, ha ezen ezek jók, hatékonyak. Egyet látni kell: olyat még nem látott a világ, hogy az egyik legkisebb párt adja a győztes koalíción belül a miniszterelnököt, márpedig Karácsony éppen erre készül. Dobrev ellenben az egyik legnagyobb ellenzéki párt jelöltje és a szakmai önéletrajza is tekintélyt parancsoló. Személye ugyanakkor még az ellenzéki szavazók körében is vitatott, nemhogy az összlakosság körében. Neki ez a nagy versenyhátránya. Ha nyerni akar, kicsit változtatnia kell a stílusán, hogy a DK közönségén túl mások is elfogadják.

– Ezért is lenne hasznos számukra a megegyezés.

– Hasznos lehet – ha jó a tartalma, ha egyik fél sem érzi magát nagyon legyőzöttnek, ha a megegyezés motiválja a feleket a 106 egyéni választókörzetben egymás jelöltjeinek intenzív támogatására. És majd elfelejtettem: a megegyezésnek a választópolgárokat is motiválnia kell. Ennek pártpolitikai vetülete is van: egy Karácsony–Dobrev megegyezés jó eséllyel kiütheti Jakab Pétert a győztes pozíciójából az előválasztás végén, amennyiben Dobrev és Karácsony szavazói fegyelmezetten szavaznak a másik jelöltre. Ha viszont nincs megegyezés, akkor akár bekövetkezhet a baloldali–LMP tábor rémálma: nevető harmadikként Jakab Péter kerekedik felül. Az előválasztás 2020-as tervezésekor ezzel a lehetőséggel senki sem számolt, a Jobbik tavaly – főleg az év első felében – eléggé meggyengült párt képét mutatta. A helyzet azonban változott: a Jobbik ismét az egyik legerősebb párt az ellenzéken belül.

– Ha az ellenzék nyer, a következő kormány nem egyfejű lesz, nem lesz egyetlen mindent domináló és eldöntő főnök, mint most Orbán. Jakabnak és Fekete-Győrnek méltó feladatot lehet találni, ígérni.

– Nem lesz könnyű mutatvány, hiszen a dolgok mostani állása szerint hat párt kerül a kormányba. Sok lesz a követelőző politikus, akiknek adni kell majd valamit. Lehetséges megoldás: megszaporítják a miniszterek létszámát, magasan tartják az államtitkári létszámot, hogy több mindent el lehessen osztani a pártok között. Kommunikációs szempontból ez kifelé persze nem mutatna jól.

– Jakab Péter a Parlamentben elég erős. De radikális Orbán-ellenessége a többi pártnak is tanulság: erre sok választónak van igénye!

– Igen, erre az ellenzéken belül van igény. Ám ez összességében mégsem győztes stratégia: az össz-választóközönségnek higgadt, megfontolt, hozzáértő, megbízható politikus kell, Jakab meg jelenleg nagyon nem az. Az elmúlt harminc év választási eredményei egyértelműek: a magyar választó alapvetően kockázatkerülő. Ettől még a Jobbik akár javíthatja is jelenlegi helyzetét 2022-re, de nem hiszek abban, hogy Jakab Péterből 2022-ben miniszterelnök lehet. A kormányfő alkotmányos pozíciója Magyarországon nagyon erős. De az alapproblémát ez nem oldaná meg, amennyiben Karácsony lenne a miniszterelnök, hiszen övé lenne vélhetően a legkisebb koalíciós párt, ki lenne szolgáltatva a többi párt szeszélyeinek, igényeinek. Dobrev Klára miniszterelnöksége annyiban működőképes lehetne, hogy őmögötte lenne a koalíción belül a legnagyobb, vagy az egyik legnagyobb párt. Persze, akár Karácsony, akár Dobrev miniszterelnökségéhez kormányváltás kellene, amelyre én egyáltalán nem vennék mérget.

– De azért van rá némi esély. Hajlandó tippelni?

– Most szerdán jött ki a Medián felmérése, amely szerint a Fidesz vezet az ellenzéki koalíció előtt. Ahhoz képest, hogy válság van, járvány van, sok a koronavírusban elhunytak száma, a Fidesz népszerűsége alig megy lefelé. Sőt, ellenkezőleg: a Medián felmérése újabb figyelmeztetés az ellenzéknek, hogy a Fidesz veresége a mostani súlyos válság ellenére sem magától értetődő. Megbosszulta magát az ellenzék következetlen, egymásnak ellentmondó járványügyi kommunikációja, a DK keleti vakcinák ellen folytatott kampánya, miközben a társadalmi klíma – az oltások előrehaladta, a nyitások miatt – javult. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Fidesz fölényben van az állami pénzeszközök elköltésében, számíthat az államapparátusra, a hagyományos országos tévé- és rádiócsatornák többségére. Az ellenzéknek a reményt az adja, hogy kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, mint a 2014-es, vagy 2018-as választások előtt, hiszen az ellenzék nagy része mégiscsak összefogott. Ha a járvány véget is ér a választások előtt, bőven marad a helyzetével elégedetlen ember vagy olyan választó, akinek elege van Orbán Viktor kormányzásából. Őket jó eséllyel szólíthatja meg az ellenzék – feltéve, ha egyben tud maradni.

Márok Tamás

Nyitóképünk képernyőmentés a Pesti TV egyik adásából.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció Dobrev Klára Fekete-Győr András Jakab Péter Jobbik Karácsony Gergely LMP – Magyarország Zöld Pártja Momentum MSZP választás 2022 Nagy Attila Tibor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés