Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 14. 11:15

Magyar barkács: jobb híján – Ceglédi Zoltán jegyzete

Úgy tartja a legenda, hogy a hidegháború idején az oroszok a Bond-filmeket amolyan termékbemutatóként nézték: lám, itt tart az amerikai kémipar. Állítólag ők is legyártották a 007-es óráját a beépített lézervágóval, ami tényleg kettészelt egy Ladát.

Hirdetés

Hiszi a piszi. Mindenesetre most is megy a barkácsolás itt a koronavírus-hisztériával visszaemelt vasfüggöny mögött. A vakcinák megjelenése óta rebesgették, hogy az EU előáll majd egy úgynevezett vakcinaigazolvánnyal, ami megoldást jelenthet az egyik legfontosabb uniós alapszabadságunk, a szabad mozgás visszaépítésére. Húzzuk alá háromszor: ezt a jogunkat maradéktalanul vissza kell kapnunk – előbb-utóbb mindenféle plusz igazolás nélkül, és mindenkinek. Nem csak a bármiközeli nagyvállalkozónak, nem csak kamuriportra utazó médiaalkalmazottnak, hanem mindannyiunknak. Kell egy egységes, igazságos, modern és működőképes megoldás arra, hogy ha holnap haza akar jönni a Berlinben dolgozó fiatal, meglátogatni a szüleit, ha Rómába akar utazni a magyar diák, nyelvet tanulni, ha a végtelenül embertelen bezártság hónapjai után egy család szeretne egy szombatot Bécsben tölteni, akkor azt megtehesse. A Németországba ingázó orvosnak se kelljen titkolóznia. Ne álljon az útjukba semmilyen kioktató profilmatricás megszállott!

Az ehhez szükséges megoldást pedig az EU-nak kell szállítania. Kellene, úgy értem. Az a metódus, ami általában a bajjal járó kapkodás ellenszere, a jaj, nehogy leverjünk valamit, hát, mostanra egy kontraproduktív EU-kínlódás lett. Csak emlékeztetőül: évek óta tart, de sehova nem halad a jogállamisági eljárás sem; önparódiába fordult a nagy nekihuzakodás, hogy hú, de odalépünk az autoriter államoknak. A túrót. Ugyanúgy itt volt a nagy feladat, az uniós „zöldigazolvány” vagy vakcinaútlevél kitalálása, legyártása, bevezetése – de csak a szokásos totyorgás van, hogy majd meg hogy így szeretnénk, úgy szeretnénk. Kábé semmit nem sikerült még eldönteni, pláne végrehajtani.

A bedobott koncepciót viszont szépen lemásolta és megvalósította Orbán Viktor – a magunk módján. Talán nem is a futurisztikus lézervágó a jó példa. Inkább a Trapper farmer, a szocialista Magyarország Levi’s-e. Megboldogult Komár László, mint a magyar Elvis. Ami nem jut el ide, azt legyártjuk magunknak. Bambi, négercsók, Fenyő Miklós. Néha egész jó a mi verziónk, néha parodisztikus.

A tökörésző EU helyett így lett magyar védettségi igazolvány, ami, valljuk be, inkább védettségi ígérvény, feltételezmény és valószínűsítvény, amennyiben az első oltást felvevő, vagy a víruson áteső honpolgár nagyobb eséllyel védett, mint akivel ezek egyike sem történt... de az esetek nagyobb részében ezt inkább csak reméljük, mintsem tudnánk. Védettségi remélvény. No de itt fordulok a drága jó Ursula Gertrud von der Leyen bizottsági elnök asszonyhoz (nem -ság), hogy miért kellett megvárniuk, hogy Orbán ilyet barkácsoljon? Sőt, nulladik kérdés: miért kellett megvárniuk, hogy Orbán a keleti vakcinákkal királykodjon, miért nem sikerült időben és elég nyugati oltást összetárgyalniuk? És most, amikor e sorokat írom, kint épp chilipirosító turbónapsütés van, igazi nyaralástervező klíma, most miért nem böngészheti a magyar már úgy a bookingot, hogy a telefonján rég ott van az uniós védettségi igazolvány? Hm? Hát azt csak tudták már Brüsszelben is, hogy jön a nyár!

Ehelyett jön a magyar app, Andrassew Dávid Igor nyelvi leleményével szólva a VakcinAPP. Ami nyilván megint kicsit sárga, kicsit savanyú, kicsit potenciális malware lesz, de a miénk. Miként a „fizikai” kártya is ellentmondásosan, de használható erre-arra, úgy majd nyilván Majka dalértő cimborája, Szijjártó miniszter letárgyalja az erre fogékony országokkal, hogy fogadják el az alkalmazásunkat is. Ingázók, tanulók, nyaralók. És ők, kedves EU-bürokraták, ők végeredményben a Fidesznek lesznek hálásak. Sőt, az idei turizmusra minden eddiginél nagyobb, kvázi államcsőd-elhárító mentsvárként tekintő déli államoknál is Orbán fog jó, önök pedig rossz pontokat szerezni. Az Adriát már megcélozhatja a magyar, Bahreint is a zsírosabbja, de ahol ész és turizmus is van, mondjuk a spanyol, olasz, görög, valamelyik majd elfogadja a különigazolásokat. Mert ugye, mihez képest „külön”? Hol az EU-s, amivel szembemegy a magyar? Valami előkészítő bizottságban vitáznak az előterjesztésről, amit a plenárison fogadnának el egy olyan javaslatról, amit a Tanács megtárgyalna, és a Bizottság jogalkotási javaslattal élve a plenáris elé tárna, hogy... hogy aztán hirtelen felismerjék, hogy október közepén és az ötödik hullámban járunk.

Én tényleg nem szeretem a helyiérdekű barkácsolást. A Merkúrtól kigördülő Trabant ócskább volt, mint egy Mini Morris, de nem kezdem újra az ellentétpárokat. A koronavírus stressztesztjén eddig borzalmasan alulteljesített az EU. Vagy megemberelik magukat, vagy rövidesen helyettük is barkácsol valamit Orbán. Sorjás lesz, analóg, zsíros és vegetás, de lesz. EU meg nem, ha így folytatják.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán járvány jegyzet koronavírus pandémia vakcina védőoltás vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés