Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nem hagyják magukat a szőnyeg szélére állított függetlenek: online Túlélősót indít a szegedi MASZK Egyesület
Művház 2021. május 13. 11:45

Nem hagyják magukat a szőnyeg szélére állított függetlenek: online Túlélősót indít a szegedi MASZK Egyesület

Harminc éve először egyetlen fillér működési támogatást sem kapott idén a Thealter fesztivált is rendező szegedi MASZK Egyesület, ami így az ellehetetlenülés szélére sodródott. A rendszerkritikus előadásoknak is helyet adó befogadószínházért támogató estet szervez a Szegedi Nemzeti. Ők maguk pedig péntektől tavaszi online Túlélősót indítanak.

Hirdetés

Az idén először a szakminisztérium pályázatán egyetlen fillér működési támogatást sem nyert a MASZK. Korábban megírtuk, a jelentős múlttal és számtalan szakmai elismeréssel rendelkező szegedi egyesület 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési támogatásra.

2019-ben még 21 és fél milliót, tavaly már csak – a pályázatban szereplő összeg negyedét – 7 millió forintot ítéltek meg számukra. A napokban nyilvánosságra hozott idei döntési listán pedig már „nulla” forint támogatás szerepel az egyesület neve mellett.

„2021-ben a szakminisztérium nem tartja támogatásra méltónak a tevékenységünket. A hírt követően rengeteg visszajelzést kaptunk közönségünktől és szakmai berkekből egyaránt. Emellett a Független Előadó-művészeti Szövetség levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez a működési pályázat körüli szabálytalanságok miatt, valamint közérdekű adatigénylést küldött be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, hogy kiderüljön, hogyan alakultak ki a pályázati pontszámok” – írja az egyesület.

Péntektől pedig tavaszi Túlélősót indítanak, amely lehetőséget ad a közönségnek, hogy a produkciókra való jegyvásárlással támogassák a független színház életben maradását.

Az online programsorozatban jórészt egyszeri, csak erre az alkalomra készülő produkciókkal jelentkeznek.

Május 14-én, pénteken egy igazi ősbemutatót, Zsigó Anna és Szabó Zoltán Tiprás című darabját láthatja a közönség, amelynek főszereplője egy harmincas értelmiségi, aki nem az otthonában, a családjával, hanem egy kocsmában éli az életét.

Egyetlen éjszaka történetébe sűrűsödnek a mai fiatal felnőtteket érintő legfontosabb kérdések: elszalasztott lehetőségek és megvalósult tervek, bizalom és felelősségvállalás magunkért és másokért, lépésről lépésre követett életterv vagy motiválatlanság.

A programsorozat május 17-én egy Szegedhez sok szállal kötődő apa-fia produkcióval, a Madárhegy-felolvasóesttel folytatódik.

Darvasi László és Darvasi Áron közösen jegyzi a bemutatás előtt álló Madárhegy című drámát, egy költői köntösbe bújtatott maffiatörténetet, melyből Darvasi Áron színész olvas fel a Régi Zsinagógában

Darvasi László és Darvasi Áron egy költői köntösbe bújtatott maffiatörténetet olvas fel

Május 23-án pedig a Zoomon élőben mutatják be a Gianina Cărbunariu Tigris című drámája nyomán készült Mihaela-ügy című produkciót.

Az előadás során egy elszökött tigrist keres egy kisváros lakossága – köztük a nézők –, valamint a helyi média. Az SZFE hallgatói formájában és tartalmában is a szorongató jelenre reflektáló interaktív színházi társasjátékot készítettek, egy pörgős és vicces rémhírmédia- és propagandakurzust.

A Streamelt előadásokat a Tixa felületén lehet megnézni, a stream előadásnapokon este fél 8-kor indul és 24 órán keresztül lesz elérhető.

A jegyvásárlók emailben kapják meg a linket, amin közvetlenül, regisztráció nélkül megtekinthetik a produkciókat egy alkalommal, egy eszközről, azaz az előadások nem újranézhetők.

Jegyet vásárolni a Tixán lehet.

A streamelt előadásoknál az „egyedül nézem” és „ketten nézzük” jegyek közül lehet választani, de támogatói jegyet is lehet vásárolni.

(Nyitóképünkön a Tiprás című előadás egyik jelenete látható. Fotó: Kállai-Tóth Anett)

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MASZK Egyesület Thealter állami támogatás művészeti támogatás online programsorozat független színházak támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés