Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Czakó László: A kizsigerelt, lelkileg is mélyponton lévő egészségügyi dolgozókat a kiégés fenyegeti
Szegeden 2021. május 12. 13:23 Forrás: Szeged Televízió

Czakó László: A kizsigerelt, lelkileg is mélyponton lévő egészségügyi dolgozókat a kiégés fenyegeti

Több mint egy évet kell várni pillanatnyilag egy csípőprotézis műtétre és egy évet például egy nyitott szívműtétre. A rendkívül riasztó adatokat dr. Czakó László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökségi tagja elemezte a Témában.

Hirdetés

A gasztroenterológus szakorvos elmondta, hogy minden országban általános az az eljárás, miszerint a járvány alatt a koronavírus-fertőzöttek ellátása elsőbbséget élvez más halasztható beavatkozásokhoz képest. Hozzátette, a többi beteg védelme érdekében is szükséges bizonyos kezeléseket elhalasztani, mert más kórházi osztályokon is könnyen végigsöpörhet a járvány.

A daganatos betegségek esetében ez elsősorban azért okozott problémát, mert sokan nem mertek a tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulni – tartva a kórházi fertőzésektől.

A járvány előtt is hosszú várólisták mindenesetre hatalmasra nőttek az egészségügyben. Csütörtöktől újraindulnak a tervezett beavatkozások, de akár hónapokat is kell várni egy-egy térd- vagy csípőműtétre. Még csak tippelni is nehéz, mikorra érheti utol magát a magyar egészségügy a koronavírus-járvány harmadik hulláma után.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint csípőprotézis-műtétre 427 nap az átlagos várakozási idő jelenleg Magyarországon, ilyen beavatkozásra közel hatezren várakoznak. Térdprotézisműtétre 511 napot kell várnia közel 7200 betegnek. Nyitott szívműtétre 834-en várakoznak, az átlagos várakozási idő 315 nap. Nem csupán a várakozási idő országos átlaga nőtt nagyot, a helyi adatok is nagyon megugrottak. 

A szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban szívkatéterezésre 101 fő vár, az átlagos várakozási idő 89 nap. A mandula- és, orrmandula-műtétre 186 napot kell várakoznia a listán lévő 75 betegnek. Szürkehályogműtétre 277-en várnak átlagosan 194 napig, csípőprotézis-műtétre 238 főnek lenne szüksége, erre 126 nap a várakozási idő. Térdprotézisműtétre Szegeden 206-an várnak átlagosan 147 napig. Hasonló helyzetről számolt be egy neve elhallgatását kérő szegedi sportoló is. Tavaly novemberben, amikor felfüggesztették az ellátást, 20-25-en voltak előtte térdműtétre várva.

“Kézilabda edzésen az egyik kitámasztásnál kiugrott a térdem oldalra és vissza is ugrott, ez március 30-án volt. Ezután másfél héttel tudtam meg a teljes diagnózist egy magánklinikán, hogy elszakadt a keresztszalagom. Azóta sajnos a vírushelyzet miatt nem műtöttek meg, mert csak sürgős műtéteket vállaltak. Ezáltal sokat kellett várnom arra, hogy egyáltalán mi lesz a helyzet, mikor kezdhetnek el műteni. Ez most csütörtöktől indulhat, pénteken fogok beszélni az orvossal, de előreláthatóan hát június közepe lesz az, amikor sorra fogok tudni egyáltalán kerülni, mert amikor lezárták a műtéteket, akkor is már jócskán voltak várakozók.”

Csongrád-Csanád megye többi településén sem jobb a helyzet, a szentesi kórházban térdprotézisműtétre 249 napot csípőprotézis-műtétre 227 napot kell várni.

Sok beavatkozás elmaradt a járvány idején

Czakó László belgyógyász, diabetológus, gasztroenterológus elmondta, az ő szakterületén a betegek ellátása ugyanúgy folytatódott a harmadik hullám során is. Azonban egyet ért azzal, hogy a járvány alatt sok olyan beavatkozás elmaradt, aminek a pótlása komoly terhet jelent majd az egészségügynek. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kimerült, kizsigerelt, lelkileg is mélyponton lévő egészségügyi dolgozóknak pihenésre lenne szüksége, mert a kiégés veszélye fenyegeti őket. Lelkiismeretesen végzik a munkájukat, de nem lehet őket a végletekig kihasználni

– mondta el a szakember. Súlyosbítja ezt a helyzetet a szakemberhiány és a koronavírus-járvány alatt felmondott dolgozók magas száma is. Az orvosi kamara megyei elnökségi tagja mindenesetre azt reméli, hogy a harmadik hullám enyhülésével már nem kell újabb felmondási hullámra számítani.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit egészségügy elhalasztott műtétek halasztható műtétek járvány kórház koronavírus Magyar Orvosi Kamara műtét Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés