Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • A fiatalok között sok a szabad gondolkodású, kevés a konzervatív, közel felük kormányváltást akar, csak a harmaduk tartaná meg a Fideszt
Túl a városon 2021. május 12. 09:09 Forrás: magyarnarancs.hu

A fiatalok között sok a szabad gondolkodású, kevés a konzervatív, közel felük kormányváltást akar, csak a harmaduk tartaná meg a Fideszt

Folyamatosan veszít a népszerűségéből a Fidesz a fiatalok körében, de nagyon sokan vannak a 18-29 évesek között, akik nem mennének el szavazni.

Hirdetés

A Republikon Intézet elemezte a fiatalok, azaz a 18-29 évesek politikai hovatartozását, ideológiai önbesorolását és viszonyulását a közügyekhez, a Závecz Reserch 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

A Magyar Narancs cikkéből kiderül:

a fiatalok harmada (33 százalék) szeretné csak, hogy maradjon a Fidesz kormányon, közel felük, 48 százalékuk kormányváltást akar, csak 19 százalékuk nem tudja, mi legyen jövőre. 

Összehasonlításképp: a teljes népességnél 39 százalék szeretni, hogy maradjon a Fidesz, és 46 százalék szeretne kormányváltást a Závecz felmérése szerint.

A Jobbikot 14 százalékuk (teljes népesség: 9 százalék), a Momentumont 10 százalékuk (teljes népesség: 6 százalék), a DK-t 5 százalékuk (teljes népesség: 10 százalék) választaná. Az LMP-re 3 százalékuk (teljesen népesség: 2 százalék), az MSZP-re 2 százalékuk (teljes népesség: 5 százalék) szavazna.

A Fidesz-KDNP a teljes népességbeli 35 százalékos támogatottsága a fiataloknál csak 29 százalék. Kevésbé érdeklődnek viszont a politika iránt a 18-29 évesek: 35 százalékuk nem menne el szavazni, ami 6 százalékkal több annál, mint amennyit a teljes népességnél mérnek (29 százalék).

Ez alapján a Fidesz-KDNP, az MSZP és a DK támogatói inkább elöregedők, a Jobbik, a Momentum és az LMP támogatói viszont egyre fiatalabbak.

Nagyon érdekes képet mutat a 18-29 évesek ideológiai önbesorolása:

 • Erős nemzeti érzésűnek 18 százalékuk vallotta magát (teljes népesség: 19 százalék),
 • hívőnek 6 százalékuk (teljes népesség: 8 százalék),
 • szocialistának 7 százalékuk (teljes népesség: 11 százalék),
 • környezetvédőnek 19 százalékuk (teljes népesség: 10 százalék).

Rossz hír Orbán Viktornak és az autokratikus, illiberális gondolkodóknak, hogy

 • a fiatalok 24 százaléka liberálisnak, szabad gondolkodásúnak vallja magát (a teljes népességnél ez az arány 16 százalék), tehát még mindig nem sikerült szitokszóvá roncsolni a liberális szót.
 • A 18-29 évesek között kevés a szociáldemokrata, mindössze 2 százalék (teljes népesség 5 százalék),
 • a rend és a stabilitás 16 százalékuknak a legfontosabb (teljes népesség: 19 százalék),
 • míg konzervatívnak, hagyománytisztelőnek 8 százalékuk mondta magát (teljes népesség 12 százalék).

A fiatalok többsége szerint a legtöbben törvénytelen úton válnak gazdagokká, igazságtalan, hogy a nők sokszor kevesebbet keresnek a férfiaknál, és a legjobb lenne, ha nem jönnének menekültek Magyarországra.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Iványi Aurél)
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés közvélemény-kutatás Republikon Intézet Závecz Research
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés