Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 11. 13:16 Forrás: Népszava

Breaking News: Az EU nem ad pénzt a magyar alapítványi egyetemeknek!

Összedőlni látszik a mesterterv, amit a Fidesz készített a magyar felsőoktatás kiszervezésére. Brüsszel kerek-perec megmondta: a helyreállítás alapból nem kaphatnak pénzt az alapítványi egyetemek.

Hirdetés

Minderről frissen a Népszava számolt be, ami ritkán látott fiaskó a kormánypárt számára. Több okból is. Korábban azzal érveltek, hogy azért kell átállni állami fenntartásról alapítványi működésre a hazai egyetemeknek, köztük a szegedinek, mert komoly fejlesztési összegekhez csak így juthatnak.

Mára kiderült:

éppen így nem juthatnak uniós forráshoz a magyarországi alapítványi egyetemek.

Az Orbán-kormány nem akármilyen mézesmadzagot húzott el a hazai felsőoktatás előtt azzal, hogy azt állította: soha nem látott nagyságú fejlesztési forrást bocsát a modellváltó egyetemeknek.

A témával az elmúlt hetekben és hónapokban többször foglalkoztunk, és leírtuk ennek kapcsán, hogy zsarolásszerű volt az eljárás, amellyel belekényszerítették az egyetemeket, így a Szegedi Tudományegyetemet is az alapítványi működés felvállalásába.

Előzetesen 1500 milliárd forintot ígért a kormány a felsőoktatás fejlesztésére, de hamar kiderült, hogy ez legjobb esetben is csak 1200 milliárd lehet.

A feketeleves akkor érkezett, amikor az április végi EU-s csúcson közölték magyar delegációval, hogy az egyetemnek szánt pénz nem tartozik a helyreállítási alap finanszírozta célok prioritásai közé.

A hazai egyetemek egyre kilátástalanabb helyzetét a miniszterelnök fokozta, amikor kijelentette, hogy az említett uniós fejlesztési alapnak csupán a közel egyharmadát kívánja az ország lehívni. 5800 milliárd forint helyett 2500 milliárdot.

Már ekkor látszott, hogy az egyetemnek szánt 1200-1500 milliárd forint ebből a csökkentett összegből nem lesz teljesíthető.

A Népszava mostani értesülései még a fentiekhez képest is vészjóslóak.

A helyreállítási alapra benyújtott magyar fejlesztési csomagot annyira rossznak tartja Brüsszel, hogy ebben a formában nem fogják támogatni.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Európai Unió helyreállítási alap modellváltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés