Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 11. 10:30

Jön egy olyan rektorválasztás, amilyen még soha nem volt

Bizonyára kevesen gondoltak bele, hogy az egyetem alapítványi átalakulása miatt alapjaiban változik meg a jövőre esedékes rektorválasztás is. Nem tudni, hogy az új gazdák akarják-e Rovó Lászlót, a jelenlegi rektort.

Hirdetés

Amikor 2018 nyarán a jelenlegi rektort beiktatták hivatalába, az egyetem fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) volt, de a gazda kiléte már 2019. szeptember elsejére megváltozott, ugyanis a felsőoktatás teljes egészében az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) került.

Nem kellett túlságosan sok víznek lefolynia a Tiszán, hogy ismét új gazdára találjon a szegedi egyetem, amelyet ez év augusztus elsejétől öttagú kuratórium fog irányítani. Ez a testület lesz Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fenntartója és irányítója.

Döntő hatás

Kinevezésekor aligha gondolhatott bele Rovó László, hogy négyéves rektorsága alatt a harmadik fenntartója lesz az egyetemnek. Ennek a ténynek, vagyis az új fenntartónak alighanem döntő hatás lehet arra, hogy ki lesz 2022. július elsejétől az egyetem rektora.

A miértre viszonylag egyszerű felelni. Az újonnan felálló, Szabó Gábor vezette kuratórium fogja kiírni a rektori pályázatot. Ami még ennél is fontosabb: a kuratórium fog dönteni arról, hogy a pályázók közül kit választ.

Alapvetően változik tehát a rektorválasztás egész menetrendje. Ugyanis nem az egyetemi szenátus írja ki az erről szóló pályázatot. Az minden további nélkül elképzelhető, hogy a szenátus fogja a beérkezett rektori pályaműveket véleményezni, de döntés jogát aligha tarthatja meg.

Jelentős változás lesz ezen túlmenően, hogy korábban a szenátus által kiválasztott rektorjelöltet terjesztették fel a fenntartó minisztérium, az EMMI, majd az ITM számára elfogadásra. A soron következő szegedi rektorválasztásnál ez biztosan nem így lesz, mert az ITM a továbbiakban nem lesz a fenntartója az SZTE-nek. Így nem lesz döntési jogköre a rektorválasztásban sem.

Alapdokumentumok hiányoznak

Az általunk megkérdezett jogászok és felsőoktatással foglalkozó szakértők elmondták, hogy egyelőre azért nem lehet sokat tudni az előttünk álló szegedi rektorválasztásról, mert az most alakuló alapítványi egyetemnek nincs sem alapítóirata, sem szervezetei és működési szabályzata.

Márpedig ez a két intézményi dokumentumnak kell tartalmaznia megannyi más egyetemi szabályzat mellett a rektorválasztás lebonyolításának menetrendjét és az ehhez kapcsolódó részletszabályok sokaságát.

A 2017-ben kiírt rektori pályázat kapcsán két dolgot szokás kiemelni. Nem kandidálhatott újra a munkáját közmegelégedésre végző Szabó Gábor, mert két ciklusnál többször senki nem töltheti be ezt a tisztséget.

Fontos körülmény volt, hogy a nagypolitika félreérhetetlenül közölte 2017-ben, hogy Rovó Lászlót akarja a rektori székben látni. Állami fenntartás mellett nem bölcs dolgok szemben menni a kormányzat akaratával – akár ez a következtetés is levonható az akkor még valamennyire komoly jogosítványokkal rendelkező szenátus döntéséről.

Kit akar a politika?

Hogy most kit akar a politika a szegedi rektori székben látni, legalábbis kérdéses. Szólnak érvek Rovó László mellett, de ellene is. Mégis látni kell, hogy a döntés és ezzel a megoldás a kuratórium kezében van.

A testületre nehéz volna ráhúzni a politikamentesség látszatát, ám ezzel együtt tény, hogy némileg autonóm testületnek is nevezhető. Abban az értelemben feltétlenül, hogy jobban képes lehet ellen tartani külső elvárásoknak. Hogy ebből mennyi valósul meg, annak megválaszolását a jövőre bízhatjuk.

Az alapvető kérdés mostantól a rektorválasztási folyamatban, hogy kit akar a kuratórium. Rovó Lászlóval képzelik el a jövőt vagy nélküle? Ez a kérdés ebben a pillanatban korántsem tűnik eldöntöttnek és lefutottnak.

Egy dolog azonban bizonyosnak látszik: rektornak lenni nem lesz ugyanaz 2022-től, mint volt annak előtte. A döntések az alapítványi formában működő egyetem esetében a kuratórium kezében lesznek. A rektor a kurátorokhoz mérten másodhegedűs lesz. De lehet, hogy csak harmadhegedűs.

Ez a tény bizonyára jelentős mértékben befolyásolni fogja, hogy kik jelöltetik majd magukat. Egy dolog eldőlt: Rovó László újrázni szeretne. Ő bejelentkezett a folytatásra. Arra a folytatatásra, amelyet kíváncsian várunk.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rektor Szegedi Tudományegyetem rektorválasztás Rovó László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés