Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. május 10. 18:28

A Thealter fesztivált támogató estet tartanak a Szegedi Nemzeti Színházban

Így próbálnak segíteni Magyarország legrégebbi színházi fesztiváljának, ami idén nem kap egy fillér működési támogatást sem az államtól.

Hirdetés

A Thealter nemzetközi színházi fesztivált támogató estet rendeznek május 21-én, Szeged napja alkalmából a Szegedi Nemzeti Színházban – tájékoztatott hétfőn a színház.

A színház gálaműsorral emlékezik meg annak évfordulójáról, hogy Szeged, története során másodjára, 1719-ben elnyerte a szabad királyi város rangot.

Az esten a színház színművészei, magánénekesei, táncművészei – többek között Szilágyi Annamária, Szaszák Zsolt, Rácz Tibor, Ágoston Katalin, Gömöri Krisztián, Réti Attila, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Szélpál Szilveszter, Máthé Beáta – egyéni műsorszámokkal lépnek színpadra, és a korlátozások feloldása után először találkoznak a közönséggel.

A gálaesten a Szegedi Kortárs Balett és a Kövér Béla Bábszínház művészei is részt vesznek produkcióikkal.

A szervezők a gála bevételével a Thealter fesztivált támogatják, ezzel erősítve a város kulturális intézményei közötti együttműködést és szolidaritást. A nézőknek lehetőségük lesz plusz támogatással is kiegészíteni a gálára vásárolt jegyük árát, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került fesztivál szervezőinek munkáját.

A magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivált több mint három évtizede szervezi meg a MASZK Egyesület minden nyáron Szegeden. A fesztiválszervezés mellett a többi közt a szegedi Régi Zsinagógát 1992 óta befogadó színházként is működtető, és számos rangos szakmai elismerést elnyerő koprodukciós előadást is létrehozó civil szervezet

a korábbi évekkel ellentétben idén nem nyert a professzionális színházművészeti vagy táncművészeti előadó-művészeti szervezetek számára kiírt pályázaton működési támogatást, ezzel pedig rendkívül nehéz helyzetbe kerültek.

A téma részleteiről a napokban több cikkben is beszámoltunk, valamint ezzel foglalkoztunk a Szeged Podcast legutóbbi adásában is, amiben Balog József, a MASZK és a Thealter vezetője, Jászay Tamás színikritikus, a Thealter művészeti tanácsadója, valamint Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész-rendező voltak a vendégeink. Az adást itt találja:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI fesztivál független színházak gálaest jótékonyság kulturális támogatás művészeti támogatás Orbán-kormány pályázat Szeged Napja Szegedi Nemzeti Színház színész színésznő színház szolidaritás Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés