Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szimfonikus koncerttel emlékeznek a színházban a száz éve született Cziffra Györgyre
Művház 2021. május 10. 13:33

Szimfonikus koncerttel emlékeznek a színházban a száz éve született Cziffra Györgyre

Koncerttel emlékeznek kedden este a Szegedi Nemzeti Színházban a száz éve született Cziffra Györgyre. Az első, közönségnek is nyitott esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, Medveczky Ádám vezényletével.

Hirdetés
Hirdetés

A világhírű zongoraművész születésének évfordulója alkalmából az idei évet Cziffra György-emlékévvé nyilvánították, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az emlékév koncertjeinek sorában ez lesz az első olyan esemény, amelyre már közönséget is beengedhetnek a szervezők a járványügyi szabályok betartás mellett. Így a koncerten a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorú nézők vehetnek részt. A védettséget belépéskor a védettségi igazolvány felmutatásával kell igazolni.

A koncert első részében Rahmanyinov 2. zongoraversenye hangzik el, amely fontos, meghatározó mű volt Cziffra György életében.

A koncert szólistája Szabó Marcell, aki fiatal kora ellenére számos nemzetközi és hazai díjat tudhat magáénak. 2018-ban elindította az Orosz Zenei Fesztivált, amelynek művészeti vezetője.

2019-ben Cziffra Fesztivál Tehetség-díjban részesült. Tavaly olyan helyeken adott hangversenyt, mint az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Konzerthaus, a birminghami Town Hall, a hamburgi Elbphilharmonie és a drezdai Musikfestspiele.

Szabó Marcell zongoraművész lesz a koncert szólistája

Az orosz zene, ezen belül is Rahmanyinov zenéje örök vonzalom számára: különleges, oroszos dallamai, formai és harmóniavilága rendkívül közel állnak hozzá.

Az emlékkoncert második részében Pjotr Iljics Csajkovszkij 6. szimfóniája csendül fel.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar kedd este fél 8-kor kezdődő orosz estjén Szabó Marcell, Junior Prima díjas zongoraművészt a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, amelyet Medveczky Ádám dirigál.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koncert Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Szimfonikus Zenekar Cziffra György-emlékév Medveczky Ádám Szabó Marcell

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés