Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 10. 12:17

Szitás Katalin: Vita, verseny, (elő)választás – merjük élvezni

Hallgatni vagy beszélni? Eggyé olvadni, vagy megmutatni, hogy ilyenek és olyanok is vagyunk? Megmondani az egyetlen tutit, vagy többféle választási lehetőséget kínálni? Mit is jelent választani? Miről is szól a(z elő)választás?

Hirdetés

A 2022-es országgyűlési választást megelőzően 2021 nyarán-őszén kerül sor az első országos előválasztásra. Az intézmény új, számos kérdést felvet, és nem biztos, hogy mindenre lesz mindenki számára megnyugtató válasz. Noha ezek rendkívül fontosak – például magam sem vagyok meggyőződve arról, hogy az online szavazás tud egyszerre titkos és biztonságos lenni – most mégsem ezekről beszélnék. Hanem a választás lehetőségéről, arról, amitől elszoktunk. A hat ellenzéki párt által a mostani előválasztásra elfogadott etikai kódexben pontosan ezt rögzítették: „Az előválasztáson induló jelöltek (...) Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését”. Ahogy azt is írják: „A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon”.

Mégis, ha szétnézünk a közösségimédia-felületeken, azt látjuk, az előválasztást támogató választók körében (is) sokan azért temetik az ellenzéket, mert „veszekszenek”. Úgy tűnik, nagyon elszoktunk attól, hogy nem készen kapjuk a tutit, hanem nekünk kell választani – egymással egyet nem értő szereplők közül. Pedig ez jó. Akkor, amikor az együttműködő pártok némelyike eltérő álláspontot fogalmaz meg egy-egy kérdésben, nem kell azt kiáltani, hogy „bomlik az ellenzéki koalíció”, „inog az összefogás”. Az előválasztáson lesz lehetőségünk jelezni, melyikkel értünk egyet.

Mert honnan is indultunk? Onnan, hogy az „összefogás” lehetetlen, hiszen miként lehetne egy tömbben mondjuk a Jobbik a DK-val.

Sok minden változott az elmúlt években, sőt, az elmúlt egy évben is (döntő részben a koronavírus-járvány társadalomra, politikára és politikai szereplőkre gyakorolt atipikusnak tekinthető hatásai miatt is). A Társadalomtudományi Kutatóközpont legfrissebb kutatásából tudjuk például, hogy a Jobbik szavazói liberális irányba mozdultak, míg a fideszesek radikálizálódtak (a folyamat nem új, de egyre láthatóbb). Nemrég tehát még kizártnak tetszett, hogy összeálljanak az ellenzéki oldalra sorolt pártok, most pedig ott tartunk, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen összellenzéki jelölt lesz, egyetlen közös miniszterelnök-jelölttel és egyetlen közös listával. Mégsem jelenti ez azt, hogy az ellenzéki pártok eggyé olvadnának. És ne is tegyék – sem az előválasztás, sem egy esetleges koalíciós kormányzás során.

Koalíciós kormányzás – hogy kikopott ez is a mindennapi politizálásunk szókincséből. Pedig – még ha korlátozottan is – féket, ellensúlyt jelenthet a kormányzás során. De előreszaladtam. Ott tartunk, hogy előválasztásra készül hat párt (plusz civil jelöltek). Tudjuk, kényszer az egy blokkba szerveződés, az egy az egy ellen felállás a nagy megmérettetésre, mert a jelenlegi választási rendszerben kizárólag így van esély az egy naggyal szemben. Lehetne ezt úgyis csinálni, hogy leül hat pártember egy szobában, és amíg nincs meg a 106 kerület leosztása, addig nem jönnek ki. De lehet úgy is, ahogy most megvalósulni látszik: nyilvánosan, versennyel, vitával, választók előtti megmérettetéssel. Ettől is elszoktunk.

Pedig a vita és a verseny jó.

Mind a vita, mind a verseny a jobb teljesítményt, a folyamatos fejlődést, az érvek ütköztetését, olykor újragondolását jelenti. A választóknak pedig valódi választási lehetőséget ad. A választási lehetőség pedig sokféle válasz által teremtetik meg. Ebből a sokféléből kerül most kiválasztásra az, amelyik a leginkább életképesnek tűnik majd a választók számára az eggyel szemben.

Ezt a sokféleséget pedig csak úgy lehet megmutatni, hogy bizony a 6-os csokor egyes tagjai olykor (akár sokszor) szöges ellentétét mondják annak, mint amit a másik öt vagy kettő képvisel. Nem ritka ez már ma sem a koalíciós vezetésű önkormányzatokban. Baj ez? Aligha. Ugyanis miképp mutathatnák meg más módon az indulók eltérő karakterüket, értékrendjüket, céljaikat? Az egyet nem értés nemhogy káros: kívánatos.

Választóként látnunk kell, mit várhatunk egyik vagy másik párttól, jelölttől, miért érdemes egy új belépőnek esélyt adni, vagy épp a már pozícióban lévőt megtartani. Ezek mind előrevetítik, mit várhatunk adott esetben kormányon az egyes szereplőktől. Folytatják-e azt az utat, amerre 2010 óta vezeti az országot pártunk és kormányunk (esetleg némileg polírozottan, netán visszatérve a „70–30” világához), vagy keményen, határozottan megálljt parancsolnak az autoriter befolyásnak, a korrupciónak, és mindannak, aminek harminc évvel ezelőtt a rendszerváltással is hátat akartunk fordítani.

Hogy melyik szereplőtől melyik irány várható, csak úgy válik világossá, ha nem hallgat, hanem kiáll értékei, elvei mellett.

Márpedig ez nem megy másképp, csak vitával, az érvek ütköztetésével. Ha tehát szeretnénk a demokratikus viták világába visszatérni, alternatívákat látni, programokat ütköztetni, akkor nem mondhatjuk, hogy tessék mindenben egyetérteni, együtt lépni. Élvezzük, hogy van kínálat, hogy vannak eltérő nézetek, álláspontok, szereplők. Élvezzük, hogy összehasonlíthatunk, kételkedhetünk, kérdezhetünk és választhatunk.

Az előválasztás pontosan erről szól (és a cél, hogy a „rendes” választás is újra erről szóljon majd, előválasztásra pedig ne legyen szükség). Nem kell kompromisszumot kötnünk önmagunkkal, nem kell szembeköpnünk magunkat, a szívünknek legkedvesebbre húzhatjuk az ikszet. De csak akkor fog kiderülni, ki lesz szívünk választottja, ha hagyjuk, hogy beszéljen, ha hagyjuk, hogy megismerjük, ha hagyjuk, hogy vitázzon, érveljen – ha hagyjuk, hogy megmutassa magát. Így láthatjuk meg, ki lesz a legjobb az egy az egy elleni küzdelemben.

Szitás Katalin

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzéki összefogás előválasztás Political Capital választás 2022 Szitás Katalin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés