Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 10. 11:42 Forrás: Szegedi Tükör

Innen már szinte lehetetlen visszafordulni – Kutnyik Pál olvasói levele

A XXI. században a legtöbb társadalom igyekszik csatlakozni a gyorsabb haladást biztosító „történelmi autópályákhoz”. Aki ebben a helyzetben egy kicsit is szemben halad a forgalommal, arra – és ami sokkal rosszabb: a vele együtt utazókra – szomorú jövő vár.

Hirdetés

Aki az említett úton csak átlépi a záróvonalat vagy a sebességhatárt (mint tette/teszi azt Orbán is), közben meg – csak úgy mellékesen – autokrata rendszerré csúfította országunkat, netán az Európai Uniót fenyegeti vétóival, annak, bár lehet szerencséje egy ideig, de a végkifejlet garantáltan bukás lesz.

Mi, magyarok az európai szellemi és társadalmi harcok eredményeként létrejött jellegzetes nyugati intézményeknek köszönhetjük a sikereinket. A gond viszont az, ha (teszem azt: hazugságra épülő, az egyszemélyi vezetésen nyugvó) autoriter kiskirályság súlyos szelleme telepedik rá egy ország társadalmára. Ma Magyarország ebben a cipőben jár... Európában az egyének viselkedését, a jövőjüket formáló döntéseiket a fentebb már említett nyugati intézmények terelik, veszik rá a szabályok követésére, a másokkal való együttműködésre, a jövőbe történő befektetésre és akár a törvények megváltoztatására is. A hivatalos szervek hosszú távon kijelölik a vágyak és az akarat kereteit. Néhány sanda lelkületű autokrata viszont úgy gondolja, rá nem vonatkozik az emberiség fejlődésének szabálya. A történelem azonban nem a pillanatnyi érdekeket alátámasztó, kényük-kedvük szerint formálható mesében rejlik.

Felháborító a nagyfokú önelégültség, pökhendi viselkedés, ami a vezérről lassan valamennyi fideszesre átragad. A nemzeti összefogást hangoztató demagóg politikai irányzat, más szóhasználattal: a populizmus országa lettünk vezetőink jóvoltából.

Orbán olyan messzire ment unióellenességben, hogy innen már szinte lehetetlen visszafordulni. Ehhez a balhéhoz csatlakozott Szájer szexorgiája, amit sokan úgy ítélnek meg, ahogy az a Népszavában is megjelent: „Ha méltósággal nem is, de békében elkotródhat egy álszent politikus, miután ország-világ előtt lebukik, hogy hazugság volt minden szava, képmutatás az élete, szégyent hozott a hazájára.”

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Ferenc pápát joggal emlegetik a történelem egyházfői között „első helyen az egyenlők között”. Mert hát rá is szoktak „morogni”, de legyen bármilyen ellenszél, mégis kiáll a társadalom peremén élőkért, vagy azokért, akik ellen gyűlöletkampányt indítanak, mert a krisztusi szeretetre épülő elveire gazdaságpolitikát is kidolgoz. Ez is olvasható a decemberben megjelent könyvében (Álmodjunk együtt – út egy jobb jövő felé).

Ha egy adott társadalomban súlyos igazságtalanságok merülnek fel, az egyháznak is kötelessége állást foglalnia Krisztus tanításának szellemében. Éppen ezt tette Ferenc pápa is. Bár általános gyakorlat lenne már ez nálunk is! Nem kevesebbért, minthogy egyes kiemelt egyházkerületekben a vezető egyházfők (némi könyöradomány reményében, netán az érintett hatalomnál szeretne bevágódni) szó nélkül fejet hajtanak...

Az egyház szerint a munka nem csak azt jelenti, hogy az ember bért kap az elvégzett munkáért. A munka a kreativitás, az emberi méltóság kifejezőeszköze is. Annak kifejezőeszköze, hogy mindannyian Isten teremtményei vagyunk. Hogy ezt az utóbbi mondatot – az érintett személyt és hitét illetően – ki hogyan minősíti, az az érintett szubjektum privát ügye. Jómagam egyetértek a pápa szavaival.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kutnyik Pál olvasói levél Orbán Viktor Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés