Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 10. 11:11

Ennyi volt a legutóbbi Szabó Bálint-ügy vagy várható még folytatás?

Megkérdeztük a rendőrséget és ügyvédekkel is beszéltünk arról, véget ért-e a történet.

Hirdetés

„A megkeresésében leírtakkal kapcsolatosan a 2021. április 30-án elküldött válaszunkon túlmenően további tájékoztatással jelenleg nem tudunk szolgálni.

Megértését köszönjük!

Tisztelettel:
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság”

Ezt írta a rendőrség válaszul arra a levelemre, amiben arról érdeklődtem, hogy azok után, hogy kiderült

sem személyi szabadság megsértése, sem más bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható

abban az ügyben, amiben azért indult nyomozás, mert Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselővel történt valami, várható-e bármilyen folytatása ennek a sztorinak.

Ezek után ügyvédektől is érdeklődtem, ők egy kicsit bőbeszédűbbek voltak.

Hatóság félrevezetése.

Ennek a bűncselekménynek a gyanúja felmerülhet ebben az ügyben. A büntető törvénykönyvben ez olvasható erről:

„Hatóság félrevezetése

271. §
(1) Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – és a 268. § esete nem áll fenn –, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki hatóságnál szabálysértési, illetve fegyelmi jogkör gyakorlójánál szabálysértési, illetve fegyelmi eljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – és a 269. § esete nem áll fenn –, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) Aki hatóságnál egyéb hatósági eljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan – és a 269. § esete nem áll fenn –, elzárással büntetendő.”

Ennek a három paragrafusnak az egyike az, amit figyelembe kell venni az ügy folytatásakor. A megkérdezett ügyvédek azt is hangsúlyozták, a nyomozó hatóság tájékoztatásából következően még a büntetőeljárás alapvető feltételei sem teljesültek, hiszen még bűncselekmény gyanúja sem volt megállapítható, ha ez megállapítható lett volna, ezt követhette volna a bűncselekmény elkövetésének és elkövetőjének bizonyítása.

Ez azt jelenti, nyomozást kell indítani Szabó Bálint ellen.

A nyomozás az ügyészségnek vagy a nyomozó hatóságnak a hivatali hatáskörében, valamint az ügyésznek vagy a nyomozó hatóság tagjának a hivatali minőségében tudomására jutott adatok alapján indul meg. Ezt hivatalból meg kell tenniük.

Szabó Bálintnak még joga van panasszal élni a Békés megyei rendőrség döntése ellen, ha ezt megteszi, de elutasítják a panaszát, akkor megindul a nyomozás.

Az önkormányzati képviselő által hangoztatott kizárást viszont nem kell figyelembe vennie a hatóságnak. Ki akarhatja záratni az ország összes rendőrkapitányságát, attól még a nyomozást le kell folytatni.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozás rendőrség Szabó Bálint hatóság félrevezetése
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés