Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Így használná föl a 6000 milliárd forintos helyreállítási alapot Karácsony Gergely és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége
Túl a városon 2021. május 9. 17:52

Így használná föl a 6000 milliárd forintos helyreállítási alapot Karácsony Gergely és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége  alternatív tervét az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról. Karácsony úgy fogalmazott: „Beton és vas helyett legyen az ember a középpontban, a kiváltságos kevesek helyett jusson el a többséghez az Európai Unió támogatása”.

Hirdetés

A Párbeszéd és a MÖSZ társelnöke a Facebookon közvetített prezentáción úgy fogalmazott, „Magyarország történelmi esélyt baltáz el”, ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintot, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére.

Karácsonyék nem értenek egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az uniótól, szerintük ugyanis

a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, míg a kormány betonba és vasba önti, valamint klientúraépítésre használja az uniós forrásokat, addig ők az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket, és ebben az önkormányzatok nagy segítséget jelentenek számukra.

Tervük négy pillére épül, amelyek közül a társadalmi szolidaritás megerősítése a legfontosabb, a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák erre a célra.

Ezt követően az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak.

Karácsony Gergely példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének.

Két centrumkórház kialítására 300 milliárd forintot, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére 100 milliárd forintot terveznek, emellett óvodai és iskolai esélyegyenlőség javítására 290 milliárd forintot adnának.

  • Szociális és egészségügyi intézkedések (2705 milliárd forint)
  • Gazdaság talpra állítása (500 milliárd forint)
  • Fellépés az éghajlatváltozással szemben (2070 milliárd forint)
  • Modern, digitális és átlátható Magyarország (725 milliárd forint)
     

A főpolgármester úgy fogalmazott, tervük célja, hogy az uniós pénzek okos felhasználásával egy igazságosabb, a jövő iránt elkötelezett országot tudjanak kialakítani. Jelezte, tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is.

Karácsony a Facebookon azt írta:

„Ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió helyreállítási alap Karácsony Gergely Magyar Önkormányzatok Szövetsége
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés