Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ujhelyi István az Európa-napról: az az érdekünk, hogy az Európai Unió tagjai maradjunk
Szegeden 2021. május 9. 15:16

Ujhelyi István az Európa-napról: az az érdekünk, hogy az Európai Unió tagjai maradjunk

A haza nem lehet Európa ellenzékében, közösen át fogjuk formálni az Európai Uniót – mondta Ujhelyi István, az MSZP szegedi európai parlamenti képviselője a szocialista párt Európa-napi online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

Ujhelyi István hangsúlyozta:

az Európai Unió a nemzetek együttműködésére épül, védelmet nyújtva az autokrata politikai vezetőktől vagy a külső veszélytől. Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy az unió tagjai maradjunk, de egy változó, a békét, a biztonságot, a szociális hátteret, a gazdasági együttműködés mellett az emberek hétköznapi jólétét is biztosítani képes közösség tagjai legyünk.  

Bejelentette, hogy az MSZP csatlakozik az Európa jövőjéről szóló konferenciához, amelyet az unió három csúcsszerve indít el. A folyamat célja, hogy egy megreformált, átalakított, a jövő Európáját létrehozó egyeztetéssorozat jöjjön létre.

Ujhelyi István egy párbeszédsorozatot is bejelentett, amelyben hónapról hónapra ismert szakemberekkel fognak beszélgetni arról, hogy az MSZP programjának megfelelő elképzelésekhez milyen Európa lenne a legjobb. A témák között sorolta fel az európai minimálbérprogramot, az európai egészségügyi programot, a klímapolitikát, a közlekedéspolitikát, a turizmust és azt, hogy kell-e harmonizáció az oktatás, a szociális szféra területén a tagállamok közt.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az uniót a történelem egyik legcsodálatosabb vívmányának nevezte és hangsúlyozta: a közösség létrehozásának célja kezdettől a béke megőrzése és megteremtése volt.

Sok kihívással kellett és kell szembenéznie az európai közösségnek, amit a tagjainak alakítaniuk kell. Példaként említette a kihívásokra a klímaváltozást, a drasztikusan növekvő társadalmi különbségeket, a világjárványokat vagy a munkavállalókat sokszor kiszolgáltatott helyzetbe taszító globális tőke térnyerését.

Az integrációt tovább kell mélyíteni, a nemzetállamoknak szorosabbra kell szőniük az együttműködésüket; a nemzetállami, bezárkózó politika nem tud hatékony válaszokat találni a kihívásokra.

Május 9-e az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon ünnepeljük a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

„Mi vittük be Európába Magyarországot és mindent meg is fogunk annak érdekében tenni, hogy ez a közösség fennmaradjon” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Reménykeltőnek nevezte, hogy az „orbáni Brüsszel-ellenes politika ellenére” a magyarok túlnyomó többsége még mindig az unióban képzeli el a jövőjét, és ma is csatlakozna a közösséghez.

„Nem attól kell tartani, hogy Orbán kivinné Magyarországot az Európai Unióból, mert azt a magyarok meg fogják vétózni”. Sokkal inkább kell tartani attól, hogy az új radikális jobboldali irányzatok megpróbálják bénítani, cselekvőképességében korlátozni az Európai Uniót, hogy az autoriter hatalmukat fenntartsák és finanszírozzák, „bebújva a nemzetállami szuverenitás mögé”.

Azt mondta, amikor Orbán Viktor és a miniszterelnök radikális jobboldali szövetségesei kizárják politikai ellenfeleiket a nemzetből, amikor megbélyegzik azokat, akik nem értenek velük egyet, dehumanizálják a politikai ellenfeleiket és „hovatovább megpróbálják újra és újra megakadályozni a politikai váltógazdaságot”, „az a történelemben nagyon gyakran háborúhoz vezetett”. A jövő évi választás egyik nagy tétje Kunhalmi Ágnes szerint az, hogy „meg tudjuk-e szabadítani Európát az autoriter orbáni rendszertől”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európa-nap Európai Unió Kunhalmi Ágnes MSZP Ujhelyi István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés