Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 9. 09:27 Forrás: ATV

Fideszes polgármestereknek is elegük van az ingyenes parkolásból

Szeretné végre eltöröltetni az ingyenes parkolást Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Fideszes polgármestere és Szita Károly is, aki Kaposvárt vezeti kormánypárti politikusként.

Hirdetés

„Elérkezett az idő a jelenlegi szabályok újragondolására” – mondta Cser-Palkovics az ATV híradójának. A fideszes politikus hozzátette: havonta 20–30 millió forint esik így ki a város kasszájából, de sokkal nagyobb baj, hogy az iskolák újranyitására az eddigieknél is nagyobb lesz a zsúfoltság lehet a közlekedésben.

Az ingyenes parkolás miatt nem csupán Szegeden, Székesfehérváron és Kaposváron, sőt minden magyarországi nagyvárosban alig találni szabad parkolóhelyeket a belvárosokban, ahová jellemzően ügyeket intézni járnának a lakosok.

Cser-Palkovics azt mondta:

„Ma már mindegyik nagyvárosnak az az érdeke, hogy a jelenlegi szabályokat át lehessen gondolni, és felül lehessen vizsgálni, akár úgy is, hogy az önkormányzatok a jövőben maguk dönthessék el, hogy milyen módon szervezik meg a közterületi parkolást”.

Székesfehérvár polgármestere beszámolt a legutóbbi kormányzati egyeztetésről is, ott azt az ígéretet kapták, amikor kiderülnek az újraindítás lépései, akkor lehet szó az ingyenes parkolás eltörléséről.

Kaposváron 240 millió forintos kiesést jelentett az ingyenes parkolás - ezt már Szita Károly, a város polgármestere mondta az ATV-nek. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként is dolgozó Szita nagyon reméli,

„most, amikor egyre csökken a betegségszám, köszönhetően annak, hogy egyre többen oltatják be magukat, sor kerül az ingyenes parkolás feloldására. Most már úgy érzem, hogy nem lesz rá szükség”.

Az ingyenes parkolást 2020 tavaszán vezette be a kormány, először azév júliusában szüntették meg. A járvány második hullámában, novemberben azonban újra bevezették. Most május van, így az ingyenes parkolással mostanra több mint fél milliárd forint kár érte a városkasszát. Az intézkedést a kormány tavasszal és most is azzal magyarázta, így csökkenthető a zsúfoltság a tömegközlekedési járműveken, de amellett, hogy ez csökkenti az önkormányzatok bevételeit, az így generált nagyobb autóforgalom fokozza a légszennyezettséget is.

Az ingyenes parkolásról Nagy Sándor, Szeged városfejlesztésért felelős alpolgármestere a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában korábban azt mondta, a kormány elfelejti: 

a parkolási díjnak forgalomszabályozó szerepe is van, az a cél, hogy az autósok a lehető legrövidebb ideig használják a parkolókat, így abból mindenkinek jusson, és ne kelljen akár fél órán át keringeni a belvárosban, mire meg tudnak állni. Ez most nem működik, órákra otthagyhatók az autók, nincs semmilyen ösztönzés arra, hogy valóban csak annyi időre álljunk meg a belvárosban, amennyire tényleg kell.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cser-Palkovics András Fidesz ingyenes parkolás Szita Károly
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés