Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ordító szabálytalanságok vannak a pályázati elbírálásban, ami nulla forint működési támogatást ítélt meg a szegedi Thealter fesztiválnak
Művház 2021. május 9. 12:06

Ordító szabálytalanságok vannak a pályázati elbírálásban, ami nulla forint működési támogatást ítélt meg a szegedi Thealter fesztiválnak

A Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levelet írt a Kásler-minisztérium illetékeseinek, és közérdekű adatigénylést is beadtak.

Hirdetés

Hivatalos oldalán tette közzé a Független Előadó-művészeti Szövetség azt a nyílt levelet, aminek az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői a címzettjei, név szerint Kásler Miklós miniszter, Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A levelet a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek működési pályázatának idei elbírálása kapcsán fogalmazták meg.

Április 30-án jelentek meg a szervezetek 2021. évi működési támogatására szóló pályázat döntési listái, és mint arról korábban írtunk,

ennek a pályázatnak az elbírálása során döntöttek úgy valakik (hiszen a kuratórium tagjai nem ismertek), hogy például a nagy múltú szegedi Thealter fesztivál nulla forint működési támogatásra jogosult a következő támogatási ciklusban.

Ugyanakkor több olyan szervezetet is támogatásra érdemesnek ítéltek, akik több úgynevezett küszöbkritériumnak sem felelnek meg, mégis kapnak az adófizetők pénzből a működésükre az államtól. A részletes döntési lista itt olvasható.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levelét, minden benne van erről a finoman szólva is furcsa történetről, ám röviden a leglényeg:

a FESZ szerint a pályázatok elbírálása és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázati eljárásokra vonatkozó törvényi előírásokat és a pályázati kiírást, a szabálytalanságokról a szövetség tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, és érdemi egyeztetést kezdeményezett a pályázati struktúra felülvizsgálata érdekében.

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter
dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár
részére
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Budapest


Tisztelt Miniszter Úr!
Tisztelt Államtitkár Urak!

Mi szóltunk.

Szóltunk tavaly, amikor a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek működési pályázatának nem-budapesti kuratóriumába olyan szakembert kértek fel (dr. Dósa Zsuzsanna, a Cervinus Teátrum művészeti vezetője) aki a törvény alapján nem vehetett volna részt a döntés-előkészítésben. Nem arról van szó, hogy ki kellett volna mennie (vagy online ülés esetén le kellett volna halkítania a mikrofonját), amikor a munkáltatója pályázatát bírálják. Nem. Őt a közpénztörvény alapján nem lehetett volna felkérni kurátornak. Ezért szerencsés, ha az érintett területen működő érdekképviseleti szervezetek véleményezik a kurátorok személyére vonatkozó javaslatot, mert ezzel is a minisztérium munkáját támogatják.

Szóltunk idén is, pontosabban kértük az Államtitkárságot, hogy a tavalyi bakit (karcosabban fogalmazva: törvénysértést) elkerülendő ossza meg velünk a kurátorok listáját. Kérésünkre Latorcai államtitkár úrtól azt a megtisztelő választ kaptuk, hogy a kurátorok személyére vonatkozó javaslatot nem kell minden érdekképviseleti szervezetnek megküldeni, megkapták azok nyolcan, akik a területen a legnagyobb szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek. Így sajnos titokban maradt a felkért kurátorok személye, illetve az sem tudjuk, hogy melyik az a nyolc legnagyobb szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező szervezet, akikkel fel tudnánk venni a kapcsolatot, hogy érdemi szakmai együttműködés kezdődhessen közöttünk a független területtel kapcsolatban.

Az öt felkért kurátor személye a mai napig nem ismert, az április 30-án közzétett nem Budapest fővárosi döntési listán nevesítésre került azonban az adott döntésekben érintett egy-egy kurátor személye. A másik három szakember kapcsán nem tudunk nyilatkozni, a két nevesített érintett esetében azonban a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény alapján egyikük sem vehetett volna részt a döntéselőkészítésben és a döntéshozatalban.

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Államtitkár Urak! Mi ilyenkor a teendő? A törvény egyértelműen fogalmaz.

S ha már a döntéshozatalnál tartunk: két éve már, hogy bekerült a „küszöbkritérium” fogalma a pályázati kiírásba és olyan, nem ördögtől való elvárásokat támaszt, mint hogy a pályázónak legyen például működő, aktív tartalmakkal rendelkező honlapja. Ezért meglepő, ha egy nyertes pályázónak nemhogy honlapja nincs, hanem a neve is csupán egy Tao-támogatással kapcsolatos esetleges visszaélésről szóló cikkben jelenik meg. Honlap híján a nyilvános beszámoló adatait néztük meg a birosag.hu-n. (Igen, ez is küszöbkritérium, aminek a honlapon lenne a helye, a műsorral és az éves jegybevétellel együtt.) E bizonyos pályázó nyilvános beszámolójából kitűnik, hogy még aktív tevékenysége sincs, volt viszont 2019-ben 192 millió forint bevétele, amelynek elköltéséről a beszámolóban nincs adat.

Még ennél is figyelemreméltóbb egy másik támogatási döntés, amely döntés kedvezményezettjének alaptevékenysége sporttevékenység, a szervezet nem közhasznú, és két végrehajtási eljárás is folyamatban van vele szemben.

A küszöbkritériumok nem teljesülése esetén egy adott pályázat érvénytelen, azaz nem bírálható el. Ennek figyelmen kívül hagyása felveti a költségvetési csalás gyanúját.

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Államtitkár Urak! Mi ilyenkor a teendő? A pályázati kiírás egyértelműen fogalmaz.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a döntési listákban szereplő pontszámok értékelési szempontjai és alszempontjai szerinti lebontásának megismerése érdekében a mai nappal közérdekű adatigénylést nyújtottunk be.

Felhívjuk Miniszter Úr és Államtitkár Urak figyelmét a működés törvényességének helyreállítására, és egyúttal ismételten kérjük, hogy a kultúráért felelős államtitkárság a Független Előadó-művészeti Szövetség bevonásával folytasson érdemi szakmai egyeztetést a működési pályázati rendszer átfogó felülvizsgálata érdekében.

2021. május 7.

A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége
Imely Zoltán
Nagy Zoltán
Zubek Adrienn

A fenti nyílt levelet megosztotta Facebook-oldalán a Thealter fesztivál is, a posztban pedig egyebek mellett azt is írják, hogy bíznak benne, hogy a FESZ által az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek küldött közérdekű adatigénylésből 15 napon belül kiderülhet, hogyan alakultak ki a pályázati pontszámok.

A Thealter-üggyel foglalkoztunk a Szeged Podcast legutóbbi adásában is, amiben Balog Józseffel, a Thealter vezetőjével, Jászay Tamás színikritikussal, valamint Alföldi Róbert színész-rendezővel beszélgettünk.

(Nyitókép forrása: Thealter.hu, eredeti fotó: Révész Róbert)

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás alternatív színház Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI független színházak Kásler Miklós kultúra kulturális támogatás művészeti támogatás nyílt levél színház Thealter Független Előadó-művészeti Szövetség államtitkár Fekete Péter Latorcai Csaba Orbán-kormány Balog József MASZK Egyesület FESZ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés