Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Négyszáz kilométert utazott Yoda mester, hogy itt lehessen a Szent István téri kézművespiacon
Szegeden 2021. május 8. 14:48

Négyszáz kilométert utazott Yoda mester, hogy itt lehessen a Szent István téri kézművespiacon

Képriport
Kegyeibe fogadta az időjárás a több havi kényszerszünet után szombaton újranyitott Szent István téri kézművespiacot. Az árusok az ország minden részéről jöttek, hogy itt is árulhassák termékeiket. Fotógalériánkban több tucat képet is mutatunk a szombati piacról.

Hirdetés

– Soha ilyen sokan nem jöttek még el a térre. Most mintegy nyolcvan vásározó kínálja a termékeit vasárnap estig – mondta a helyszínen Rácz Attila, a vásárt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. vezetője. Nemcsak Szegedről és a megyéből, hanem Budapestről, Szolnokról, Gödöllőről és Nyíregyházáról is érkeztek árusok a vásárba.

– Az országos érdeklődés is azt mutatja, hogy nagy szükség van az ilyen kezdeményezésekre, a kézműveseknek a vállalkozásuk túlélése miatt most minden megjelenési lehetőség létfontosságú. Ezért úgy tervezzük, hogy pünkösdkor háromnapos lesz, és aztán június első és harmadik hétvégéjén is szervezünk ilyen kétnapos kézművespiacokat

– mondta az ügyvezető igazgató.

Megkerestük a szegedi piacra érkező kézművesek kilométerkirályát is, Szepesi Magyari Lászlót, aki a tér Csongrádi sugárút felőli végén fából készült táblaképeket, vagy ahogyan ő a képeslapok után nevezi ezeket, képesfákat árul. A képek legtöbbje kultfilmek hőseit vagy antihőseit ábrázolja. Találtunk itt Jokert, a Batman-filmekből, vagy Yoda mestert és Boba Fettet is a Star Warsból.

Fotógalériánk a vásárról a fenti nyitóképre vagy ide kattintva látható (Fotók: Iványi Aurél) 

– Füzérről jöttem, ez a település Kassától 20, Szegedtől 420 kilométerre van, de még a határ innenső oldalán. Epres és almás ládákra festem a képeket, így nagyrészt újrahasznosított anyagokból dolgozom.

Akik a hagyományosabb, népművészeti termékeket kedvelik, azoknak is akad bőven látnivaló a téren. A sátrak alatt a többi között kézzel készített ékszerek, ásványékszerek, biokozmetikai termékek, egyedi kerámiák, bőrdíszműves áruk, szűcstermékek, és kézzel készített fajátékok is kaphatók.

– Másfél éve nem tudtunk árulni, nagyon vártuk már a szegedi piacot

– mondták el Horváth Nóra és Csilla, a népművészeti műhelyükben, családi vállalkozásban kékfestő termékeket készítő mesterek, akik a 170 kilométerre lévő Tolnából érkeztek.

– Nehéz volt átvészelni az elmúlt hónapokat, hiszen alig volt bevételünk, az online értékesítésből csak csurrant-cseppent, leginkább raktárra dolgoztunk. Szeged után Szekszárdra megyünk, bízunk benne ott is ilyen jó lesz a vásár.

Ennivalót is bőven kínálnak a piacon: most is van lángos, lepény és kürtőskalács, valamint gyümölcsborokat is lehet kóstolni.

Eljöttek Magyardombegyházáról a sajtkészítők is, vagy ahogyan a legtöbben ismerik őket, a Sajtfalu vásározói is. Egy időben Szegeden, a Mikszáth Kálmán utcában volt boltjuk is, de a járvány őket sem kímélte.

– Újra be kell indítani valahogyan az üzletet, ezért vagyunk most itt. Azt szeretnénk, ha minél többen megismernének bennünket és sajtjainkat. Erre nagyon jó lehetőség, hogy kéthetente eljöjjünk Szegedre

– mondta Boldog-Dajcs Andrea.

A szegedieket pedig nem kellett biztatni, hogy jöjjenek, nézelődjenek, sétáljanak és válogassanak a portékák közül. Délelőtt tizenegy órára már vásárlókkal is megtelt a tér: a gyerekekkel érkezőket pónicikli várta, a felnőttek pedig elmerülhettek az ásványok, kerámiák, lekvárok, kolbászok és sajtok világában, de ehettek lepényt és ihattak akár egy pohár bort is.

Aki kedvet kapott, az szombat este hétig még kimehet nézelődni, de lesz kézművespiac vasárnap is, reggel kilenctől este hét óráig.

– Érdemes lesz mindkét nap eljönni, mert az árusok egyharmada kicserélődik. Aki szombaton nem találta meg, amit keresett, próbálkozzon bátran vasárnap

– mondta a Szeged.hu-nak Rácz Attila.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kézművesvásár Rácz Attila Szegedi Városkép és Piac Kft. Szent István tér vásár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés