Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 7. 17:48 Forrás: porfolio.hu

Lesz itt gond, nem is kicsi, a hitelmoratórium megszüntetése után

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ezer fős, reprezentatív felmérése alapján a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá a hitelmoratórium megszüntetése után. Ahhoz képest különösen aggasztó ez az előrejelzés, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10 százalékkal számolt.

Hirdetés
Hirdetés

A moratóriumot tavaly vezették be a járvány miatt, és idén június 30-ig hosszabbították meg. Tavaly év végén a lakossági hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban - írja a Portfolio.

A GKI áprilisi felmérésében a megkérdezett háztartások 11 százalékát érintette a moratórium. A havi törlesztőrészlet átlagosan a jövedelmük 37 százalékát tenné ki. 150 ezer forintnál kisebb jövedelemnél ez 72 százaléknál is több.

A moratóriumban résztvevők 37 százaléka arra számít, hogy a következő évben romlani fog a pénzügyi helyzete.

Nekik, ha most kellene törleszteniük, a jövedelmük 42 százalékát vinné el a részlet. A megkérdezettek 44 százalék számít stagnálásra a pénzügyeiben, és csak 19 százalék javulásra. Az elemzők szerint azok is bajban lehetnek, akiknek nem változik a jövedelmük.

A moratóriumban érintettek közül a budapestiek és a falvakban élők nagy arányban számítanak jövedelemcsökkenésre (44-43 százalék). A megyei jogú városokban és más városokban alacsonyabb ez az arány (21 és 38 százalék).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hitel hitelmoratórium

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés