Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Könyvtárpontok segítették a Somogyit a járvány idején: öt hónapig voltak zárva, mégis 300 ezer lett a kölcsönözések száma
Művház 2021. május 7. 17:17

Könyvtárpontok segítették a Somogyit a járvány idején: öt hónapig voltak zárva, mégis 300 ezer lett a kölcsönözések száma

Rendhagyó volt a tavalyi év a Somogyi-könyvtár számára is. A veszélyhelyzet miatt öt hónapig zárva tartottak, csak 186 napon fogadtak olvasókat. Ám így is több mint 300 ezer különféle dokumentumot kölcsönöztek, és több mint 1300 rendezvényt is szerveztek.

Hirdetés

A könyvtárosok a pandémiás időszak első felében rövid idő alatt megszervezték a kölcsönzés új módját, kiköltöztek az utcára, és május 20-tól Könyvtárteraszt működtettek, járvány idején is lehetőséget teremtve a kölcsönzésre – olvasható a könyvtár tavalyi évet értékelő beszámolójában, amelyet a szegedi közgyűlés számára készítettek.

Később – az újabb zárások idején – a Könyvtárpontokon keresztül a Somogyi Dóm téri központja és mind a tizenhárom fiókkönyvtára az előzőleg otthonról kiválasztott és online megrendelt könyveket a szabadban meghatározott „nyitva tartási” időben adta át az olvasóknak.

Novemberben 13 ezer 577, decemberben pedig 9 ezer 181 kötetet kölcsönöztek ki, úgy hogy csak pár napot voltak nyitva. November 11. és december 23. között összesen 2030 olvasó vitt haza könyveket a Könyvtárpontokon keresztül.

Az év utolsó két hónapjában több mint kétezren fordultak meg a Könyvtárponton. (fotó: Iványi Aurél)

Tavaly a 2019-es „békeévhez” képest ugyan harmadannyi könyvet kölcsönöztek, ám ez mégis jónak mondható, hiszen 2020-ban 12 hónapból csak hetet volt nyitva a könyvtár, és volt két olyan hónap is, amikor egyáltalán nem lehetett könyvet kölcsönözni.

A Somogyi-könyvtár 2020-as éve számokban

 • Regisztrált olvasók száma: 22 ezer 358
 • Könyvtári látogatások száma: 162 ezer 732
 • Kölcsönzött dokumentumok száma: 305 ezer 491
 • Könyvtárpontot igénybe vevők száma: 9 ezer 215
 • Átadott könyvcsomagok száma: 6 ezer 261
 • Rendezvények száma: 1344
 • Kiállítások száma: 102
 • Távhasználatok száma: 1 millió 878 ezer 245

Zárt kapuk mögött leltároztak és 30 ezer dokumentummal gyarapították is a könyvtár állományát

Bár a könyvtárépület sokszor zárva volt az olvasók előtt 2020-ban, a zárt kapuk mögött fontos munkákkal voltak elfoglalva a könyvtárosok.

A járványszünetekben kiállítások is nyíltak: márciusban Brzózka Marek szegedi szobrászművész alkotásaiból. (fotó: Rafai Gábor)

A Dóm téren a központi kölcsönzőben többek között elvégezték az állomány ellenőrzését. Legutóbb kilenc éve volt ilyen nagyszabású leltározás. A munka mennyiségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy néhány hét alatt 160 ezer könyvet vettek kézbe a könyvtárosok és részletesen ellenőrizték a kötetek adatait mielőtt visszatették a helyükre.

Folyamatos munkát adott az új könyvek, dokumentumok rendelése, beszerzése és feldolgozása is.

Tavaly 33 millió 844 ezer forintért vásárolt könyveket és egyéb dokumentumokat a könyvtár. Az ajándék- és kötelespéldányokkal együtt 30 ezer dokumentummal gyarapodott a gyűjtemény.

Az év végén a könyvtárban egyebek mellett 635 ezer 28 könyvet és 121 ezer 434 bekötött folyóiratot őriztek.

Az internet jelentősége nagyon megnőtt a járvány miatt

Tavaly a járvány miatt megnőtt a jelentősége az online felületeken közzétett tartalmaknak. A központi könyvtár mellett ma már valamennyi fiókkönyvtárnak van saját Facebook oldala.

A Somogyi-könyvtár közösségi oldalain számos érdekes helyi tartalmat osztottak meg az év során: játékokat, kvízeket hirdettek, olvasnivalót ajánlottak.

A központi könyvtár közösségi oldalát az év végig 4154 kedvelték.

Tavaly 65 videót is publikáltak a YouTube-csatornájukon, ezeket összesen 33 ezer 484 alkalommal tekintették meg.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló Somogyi-könyvtár 2020 kiállítás kölcsönzés könyvtárpont rendezvény járvány pandémia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés