Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 7. 15:32

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár üzenete a fiataloknak: „no vakcina, no party”

Stílusosan, „George Clooney-val” üzent a köznevelési államtitkár, aki egy szeszesitalgyártó reklámszlogenjét költötte át, hogy a fiatalok is megértsék: csak akkor mehetnek bulizni nyáron, ha beoltatják magukat.

Hirdetés
Hirdetés

Maruzsa az operatív törzs tájékoztatóján azt is elmondta, rendben folynak az érettségi vizsgák az egész országban. A köznevelési államtitkár emlékeztetett, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel a vizsgákat – néhány kivételtől eltekintve – írásban szervezik, május 3. és 25. között 1159 helyszínen várhatóan 112 ezer diák ad számot tudásáról a tavaly bevált egészségvédelmi óvintézkedések mellett.

Közölte: a nem teljes körű felmérés szerint a részvétel szinte százszázalékos a vizsgákon. Maruzsa Zoltán köszönetet mondott a lebonyolításban szerepet vállaló kollégáinak és az érettségizőknek a vizsgákon mutatott felelős, fegyelmezett hozzáállásért. Kijelentette: ennek alapján biztos abban, hogy miként tavaly, úgy az idén sem alakulnak ki fertőző gócok.

„Szépen haladunk, lassan minket is vár egy sör egy teraszon” – idézte főnökét, Orbán Viktort is a köznevelési államtitkár.

Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán április 19-én ért véget a digitális munkarend. Az óvodákban ezen a héten 75, az iskolákban 86 százalékos volt a gyermekek átlagos részvételi aránya, de ez az arány sohasem százszázalékos, ilyen változékony tavaszi időben az óvodások 10, az iskolások 6-7 százaléka egyébként is hiányozni szokott.

Hétfőtől az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolások visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, erre az intézmények felkészültek.

„Az a meggyőződésem, hogy a tanévből hátra lévő öt teljes hét hagyományos jelenléti oktatási környezetben nagyon fontos a tanév sikeres és eredményes lezárása érdekében” – mondta, majd hozzátette: van mit pótolni a tanulás, de különösen a nevelés, a közösségépítés, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás területén.

„Mivel ezt kívánja a gyerekek érdeke, elemi érdekünk, hogy a leghatékonyabban használjuk ki ezt a néhány hetet.”

Az államtitkár felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a járvány még nem ért véget, a minisztérium levélben fordult az intézményvezetőkhöz, hogy rugalmasan kezeljék a visszatérő évfolyamokban tanulók hiányzásait, éppúgy, mint az alsóbb évfolyamok esetében.
 
„Ha egy tanulónak a tanév során több mint 250 óra hiányzása összejön és a jegyei alapján a tanév végén nem értékelhető a munkája, akkor osztályozó vizsgával legyen módja a tantárgy és ezáltal a tanév sikeres lezárására.”

Maruzsa Zoltán a főiskolákról és az egyetemekről azt mondta, hétfőtől új szabályozás lép életbe, a rektor dönt a vizsgák rendjéről és arról, hogyan folytatódjon a gyakorlati képzés, „természetesen a védelmi intézkedések szigorú betartása mellett”.

Tanulmányi kirándulások június 15-éig csak osztályonként és egynapos vagy többször egynapos formában, ottalvás nélkül szervezhetők.

A kormány később hoz döntéseket a tanévzárás utáni iskolai programokról, nyári táborokról.

„Az iskolákban az érettségi előtt nem tartottuk jó ötletnek, de május 25. után pótolhatók az esetleges ballagási ünnepségek, megszervezhetők a tanévzáró ünnepségek” – jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy erről hamarosan kormányrendelet jelenik meg, amely rögzíti a betartandó szabályokat.

Maruzsa Zoltán végül arra kérte a 16–18 év közöttieket, éljenek a védőoltás lehetőségével, péntek éjfélig regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Szavai szerint az oltás a nyárra is hasznos lehet, az érintettek védettsége és szabadsága miatt is nagyon fontos. „Ne feledjétek: no vakcina, no party” – szólt a fiatalokhoz az államtitkár.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: érettségi Maruzsa Zoltán oltás vakcina

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés