Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 7. 13:51

Nem létező házakba is bejelentett emberekkel nyerik a választásokat az ukrán határ mellett

Olyan szintű a voksturizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy több kistelepülésen többen vannak a választói névjegyzékben, mint ahányan a faluban laknak. Új oknyomozó videóval jelentkezett a Partizán a ukrán–magyar voksturizmusról.

Hirdetés
Hirdetés

Gyakran tető nélküli romhalmazokba és egykori házak hűlt helyére vannak bejelentve összesen több ezren Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kistelepülésein. Nekik elvileg életvitelszerűen ezeken a helyeken kellene lakniuk, de a Partizán videóriportjából kiderül: csak nyugdíjért és szavazni mennek. A kettő pedig összefügg.

Adorján Béla, a Jobbik megyei elnöke a riportban azt mondja, talált olyan üres, omladozó, lakhatatlan házat, ahová csak négyen, de olyat is, ahová kétszázan voltak bejelentve.

Jándon például egy olyan utcában is „élnek” választópolgárok, ami már nem is létezik: a Virág úton 2001 óta nincsenek házak.

Adorján szerint a vásárosnaményi választókerület 89 településéből legalább 60, de akár 75 települése is érintett lehet a fiktív bejelentésekben és a voksturizmusban.

„Irányítottan szavaznak, megvan nekik egy lista adva, hogy melyik számra kell szavazni. Az induló képviselőket nem is ismerik. Egy napot sem tartózkodnak itt a településen, Tiszabecsen” – mesélt a legutóbbi választásokról és a voksturizmus működéséről Mursa Zoltán helyi képviselőjelölt.

A voksturisták többsége ukrán-magyar kettős állampolgárok, akik gyakran magyarul sem tudnak.

Tóth Viktor, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnöke 8–10 ezerre teszi az ilyen módon „beköltöztetett” kettős állampolgárok számát csak a vásárosnaményi választókerületben. Tóth szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy ekkora hátrányból indul bármilyen ellenzéki képviselő ebben a régióban, hiszen a voksturisták a kormánypártokra szavaznak.

A lassan 10 éve tartó folyamat most odáig jutott, hogy Adorján Béla azt állítja: a vásárosnaményi választókerületben a polgármesterek felét nem a helyiek választják meg. A voksturisták több tucat településen – a mérleg nyelveként – döntenek a helyiek feje fölött.

Minden a nyugdíjról és a hatalomról szól

A riport emlékeztet: a Fidesz 1993-ban még ellenezte a kettős állampolgárság intézményét, mondván, aki nem ebben az országban él és adózik, az ne szóljon bele az ország belügyeibe. Áder János idecitált parlamenti felszólalásában azt mondta, a választás tisztaságát is veszélyezeteti, ha szavazati jogot kapnak a kettős állampolgárok.

Áder, mintha előre látott volna valamit.

Adorján Béla szerint Orbánék 2002-ben, a választási vereségük után jöttek rá, hogy a kettős állampolgársággal és a szavazati joggal akár 1 milliós szavazói bázist is megszerezhetnek.

A voksturizmust alapvetően a nyugdíj motiválja, amit egy 1963-as Magyarország és Szovjetunió, később Magyarország és Oroszország, valamint Ukrajna között kötött megállapodás szerint hazánk kifizet azoknak a kettős állampolgároknak, akik ezt megigénylik. A kettős állampolgárok akkor kaphatnak nyugdíjat, ha lemondanak az ukrán ellátásukról. Ebben nincs kockázat, hiszen a magyar nyugdíj jobb mint az ukrán.

A nyugdíjbiznisz mostanra odáig fajult, hogy odaát bűnszervezetek foglalkoznak hamis papírok gyártásával, amivel visszamenőleg gyárigazgatókat csinálnak bárkiből, akik így könnyen 2–300 ezer forintos nyugdíjhoz juthatnak.

A szabolcsi kistelepüléseken azt látják az ott élők, hogy a nyugdíj- vagy voksturisták rendre kiürítik a helyi bankautomatákat, amikor eljönnek a nyugdíjukért.

A magyar állam jelenleg 1–2 milliárd forintot fizet ki az ukrán-magyar nyugdíjasoknak.

Adorján Béla szerint „ezekkel a módszerekkel, ha úgy tetszik, fizeti ki a Fidesz-KDNP a rá leadott és elvárt voksokat”.

A riportban az is elhangzik: sok rászoruló már közmunkáért cserébe is hajlandó bejelenteni több voksturistát a saját lakcímére.

Érdemes megnézni a Partizán teljes videóriportját!

A témával két korábbi riport is foglalkozik a Partizánnál:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ukrajna kettős állampolgárság ukrán-magyar kettős állampolgárság voksturizmus nyugdíj Gulyás Márton Partizán

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés