Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A szegedi Parasztoperát hamarabb mutatják be Budapesten, mint nálunk: Pintér Béla darabja nyáron a Városmajorban lesz látható
Művház 2021. május 6. 15:35

A szegedi Parasztoperát hamarabb mutatják be Budapesten, mint nálunk: Pintér Béla darabja nyáron a Városmajorban lesz látható

Pintér Béla legismertebb darabjának a főpróbáját még tavaly márciusban megtartották a Kisszínházban, a vészhelyzet kihirdetése miatt azonban azóta is várat magára a premier. Az Újvidéki Színházzal koprodukcióban készült darabot másfél év után, szeptemberben a Városmajori Színpadon lehet majd látni.

Hirdetés

Pintér Béla darabja lassan színháztörténeti kuriózummá növi ki magát: 2020 márciusában a délelőtti főpróba idején jelentették be, a pandémia miatt a színházakat is bezárják, így a bemutató elmaradt.

Májusban, amikor enyhült a járvány szorítása, a színház újra elővette a darabot, de akkor sem sikerült eljutni a bemutatóig, mert jött az évad vége. 

Mivel az előadás a szegedi és az újvidéki színház koprodukciójában készült, ezért a határzár is nehezítette a munkát: májusban leginkább csak a szegedi színészek tartottak felújító próbát. A tragikus komédia azóta is Csipkerózsika álmát alussza, a szegedi premierre vár.

Ha a vírusok is úgy akarják, akkor augusztusban végre bemutatják a szegedi-újvidéki közös produkciót – Budapesten.

Augusztus végétől szeptember elejéig ugyanis élőben rendezik meg a Városmajori Színházi Szemlét, amelyen hat előadás lesz látható.

A Városmajori Színházi Szemlén hagyományosan az elmúlt évad „legjobb nem budapesti, szórakoztató, mégis magas művészi igénnyel színre vitt előadását” mutatják be.

Idén hat előadást hívtak meg a versenyprogramba: a szegedi-újvidéki közös produkció mellett a budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai és a szigligeti színházak egy-egy bemutatóját. Az előadásokat Keresztes Attila, Zakariás Zalán, Alföldi Róbert, Mezei Zoltán, Szabó Máté és Mohácsi János rendezték.

A járvány már többször közbe szólt: eddig nem sikerült Szegeden bemutatni a Parasztoperát. Csak a főpróbáig jutottak a szegedi és újvidéki színészek. (fotó: Rafai Gábor)

A szemlét augusztus 25. és szeptember 9. között rendezik meg, és korántsem csak a legkönnyebb műfajból hívtak meg előadásokat a válogatók: Pintér Béla tragikus komédiája, a Parasztopera mellett a Miskolci Nemzeti Színház például a családon belüli, gyerekek elleni szexuális erőszakról szóló Thomas Vinterberg-film, a Születésnap feldolgozásával, az Ünneppel érkezik a fesztiválra.

A nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadása pedig a különféle kultúrák, szokások, etnikumok, a nyugatiasodás és a keletiség kérdésköreivel foglalkozik, Alföldi Róbert rendezései közül pedig Budaörsről érkezik a Figaro házassága.

A Városmajori Színházi Szemle egyike azon kevés színházi programnak, amelyet tavaly nyáron is sikerült közönség előtt megtartani.

A Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja

  • Matei Vișniec: Napnyugat Expressz (augusztus 25.) – Szigligeti Színház Nagyvárad (rendező: Zakariás Zalán)
  • Beaumarchais: Figaro házassága (augusztus 30.) – Budaörsi Latinovits Színház (rendező: Alföldi Róbert)
  • Thomas Vinterberg – Hamvai Kornél: Ünnep (szeptember 2.) – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Szabó Máté)
  • Eisemann Mihály – Somogyi Gyula – Zágon István: Fekete Péter (szeptember 5.) – Szabadkai Népszínház (rendező: Mezei Zoltán)
  • Pintér-Darvas: Parasztopera (szeptember 7.)  – Szegedi Nemzeti Színház és Újvidéki Színház (rendező: Keresztes Attila)
  • Ion Luca Caragiale – Mohácsi testvérek: Farsangi játék (szeptember 9.) – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Mohácsi János)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Pintér Béla Szegedi Nemzeti Színház színház Parasztopera Újvidéki Színház Városmajori Színházi Szemle
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés