Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Jávor Benedek: A kormány beáldozná az egyetemek uniós támogatását, hogy megőrizze fölöttük a saját politikai befolyását
Túl a városon 2021. május 6. 11:40

Jávor Benedek: A kormány beáldozná az egyetemek uniós támogatását, hogy megőrizze fölöttük a saját politikai befolyását

A kormány maga sem tudja már, hogy pontosan mit csinál – ez állítja Jávor Benedek annak kapcsán, hogy a kormányzat szerinte nem nyújtotta be az unióhoz a Helyreállítási Tervet, hogy mire költjük majd az uniós pénzt; pedig azt állították, elsőként adták le. Jávor Benedek és Balogh Judit közösen próbálták megfejteni mi történt.

Hirdetés

A kormány eredetileg azt állította, hogy Magyarország elsőként fogja benyújtani a Helyreállítási Alap forrásainak felhasználásáról szóló tervet. Ehhez képest az április 30-i határidőig, sőt a mai napig nem érkezett meg a végleges terv a Bizottsághoz, pedig közben a tagállamok fele már benyújtotta ezt. Jávor Benedek úgy tudja, május közepe előtt nem is várható, hogy ezt a magyar fél pótolja.

Ennek az az oka, hogy a kormány által készített terv rendkívül gyenge volt és szerepeltek benne olyan elemek, amiket politikailag is problémásnak talált a Bizottság – ilyen volt a modellváltó egyetemek helyreállítási alapból történő finanszírozása is.

A miniszterelnök maga vallotta be egy interjúban, hogy a modellváltás célja az, hogy a felsőoktatás egy politikai irányzat tartós felügyelete alá kerüljön. Ennek érdekében pedig a mindenkori, demokratikusan megválasztott kormány felügyelete alól a Fidesz kivonta a magyar egyetemeket.

Jávor Benedek elmondta, hogy az Európai Unió nem szólna bele abba, hogy milyen formában működjenek az egyetemek, számukra az alapítványi fenntartás is elfogadható, de bizonyos feltételeknek teljesülnie kell:

  • a szenátusok jogköre nem csorbulhat,
  • a nem alapítványi formában működő egyetemeket nem lehet diszkriminálni az uniós források szétosztásánál.

A kormány pedig úgy döntött, hogy akkor inkább nem is kéri az uniós forrásokat, mert nem hajlandó feláldozni az intézmények feletti politikai kontrollt.

Ez azért is fontos, mert az egyetemi vezetők éppen azért mentek bele a modellváltásba, mert azt az ígéretet kapták, hogy több forrásban részesülnek majd – de az ehhez szükséges uniós támogatásokról most a kormány önként lemondott.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Európai Unió helyreállítási alap Jávor Benedek Szeged Televízió Téma uniós támogatás alapítványi egyetem felsőoktatás modellváltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés