Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 6. 10:55

Balkányi László: A lakosság nagyobb része továbbra is veszélyeztetett a vírussal szemben

A környező országokban már megjelent az indiai duplamutáns. Nagy kérdés az, hogy elegendő-e már az oltottak száma ahhoz, hogy ne kezdjen el tombolni az újabb variáns. Balkányi László járványügyi szakember volt Balogh Judit vendége a Témában.

Hirdetés

Biztosan elért már Magyarországra a koronavírus indiai mutánsa, de a szakember szerint bármelyik variánssal találkozunk, az ugyanúgy megbetegíthet minket. A brit, az indiai, a dél-afrikai és a dél-amerikai mutánsok mind bírnak azzal a tulajdonsággal, hogy sokkal könnyebben terjednek, mint az eredeti vírus.

Bár több millión kaptak már oltást, a többségnek még nem adták be a második adagot és nem telt el a védettség kialakulásához szükséges idő sem – a lakosság nagyobb része ezért továbbra is veszélyeztetett.

Balkányi ezért azt javasolja mindenkinek, hogy továbbra is hordja a maszkot és tartsa meg az előírt távolságot másoktól. Hangsúlyozta, az hogy mikor lesz biztonságos felhagyni a védelmi intézkedésekkel, az nem az oltottak számától függ, hanem attól, hogy hány ember találkozik, aki még nem védett.

Fontos az is, hogy a védettségi igazolványnak, amikor megérkezik az oltottakhoz, még semmi köze sincs a valódi védettséghez.

Nem igaz, hogy az első oltás után rögtön bárki védett lenne, mert ez lassan és fokozatosan alakult ki – az igazolvány csak hamis biztonságérzetet ad.

A szakember szerint negyedik hullám biztosan lesz, és nem ősszel, hanem hamarabb – a nyitást ugyanis szükségképpen követi a fertőzések számának emelkedése. Csak abban reménykedhetünk, hogy ez kisebb lesz, mint az eddigiek. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki vegye fel az oltást, mert a következő hullám csak akkor lehet sokkal enyhébb, ha az oltottak és a betegségen átesettek száma elég magas lesz.

A teljes beszélgetés itt látható:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balkányi László Balogh Judit indiai tripla mutáns koronavírus járvány koronavírus mutálódott vírus Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés