Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 5. 20:50

Hiába nem akarja a főváros Fudant, már el is költenek rá 400 milliót

Varga Mihály pénzügyminiszter rendeletben kapta meg a feladatot, hogy százmilliókat különítsen el a kínai kommunista párt központik irányítása alatt álló egyetemnek, pontosabban a budapesti kampusz megépítéséért felelős társaságnak.

Hirdetés

A Telex idézi a Magyar Közlönyt, amiben az olvasható: „a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”.

Ez azt jelenti a lap szerint, hogy a kormány az egyetem helyének kijelölésekor a Főváros és az érintett kerület, Ferencváros tiltakozása miatt csak állami területekkel számol.

Igaz, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester egyelőre nem tudja, miként gondolja a kormány, hogy önkormányzati területek nélkül is meg tudja építtetni a kampuszt. Már csak azért is fontos kérdés ez, mert a IX. kerületi polgármester korábban jelezte: népszavazás lesz, ha Orbánék nem tesznek le a tervükről, ami Fudant a Diákváros területén képzeli el. 

Karácsony Gergely főpolgármester pedig többször figyelmeztetett: nem lesz atlétikai világbajnokság, ha a kormány az évek óta megígért Diákváros – ami diákoknak kínálna megfizethető lakásokat – helyett a Fudan kampuszát építtetné meg. Erre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, mindkét beruházás megvalósítható az adott területen.

A rendeletben lévő 400 millió forint természetesen nem az egyetem építésére kell, csupán arra, hogy felállhasson az a cég, ami majd levezényli a beruházást. A Fudan budapesti kampusza 540–580 milliárd forintba kerül majd, a beruházást kínai hitelből fedeznék, az építkezést kínai vállalkozásokkal végeztetik el.

Így építenek a kínaiak magyar adófizetői forintokból kínai egyetemet Budapestre. Azzal együtt, hogy a Fudan a kínai kommunista párt egyetemeként ismert, tény, hogy a világ 36. legjobb egyeteme.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fudan kínai hitel Baranyi Krisztina Ferencváros Karácsony Gergely kínai egyetem kínai kommunista párt Orbán-kormány Palkovics László diákváros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés