Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 5. 12:17 Forrás: 444.hu

Csak a magyarok harmada gondolja azt, hogy Magyarországon demokrácia van

Lesújtó eredményt hozott egy közvélemény-kutatás, amely szerint Magyarországon az emberek mindössze 33 százaléka elégedett a demokrácia szintjével.

Hirdetés

A Demokráciák Szövetsége Alapítvány megbízásából készült felmérés 53 ország és nagyjából 50 ezer válaszadó bevonásával a demokrácia megítéléséről. Az eredményeket a Guardian ismertette, ebből idézett a 444.hu.

A válaszadók 44 százaléka amiatt aggódott, hogy az Egyesült Államok fenyegeti az országa demokráciáját, míg a kínai fenyegetettségtől 38 százalékuk félt, az orosz befolyástól pedig mindössze 28 százalék.

A válaszadók 81 százaléka mondta azt, hogy fontos számukra a demokrácia, de mindössze 53 százalékuk vélekedett úgy, hogy működik is a demokrácia az adott országban. A megkérdezettek 48 százaléka gondolja úgy, hogy a nagy tech cégek veszélyt jelentenek a demokráciára.

Norvégiában, Svájcban és Svédországban a válaszadók elégedettek az országuk demokratikusságával, de a kínaiak is 71 százalékban vélekedtek úgy, hogy megfelelő a demokrácia szintje az országban. Oroszországban azonban csak az emberek 33 százaléka gondolja így.

Magyarországon a megkérdezettek mintegy 33 százaléka gondolja azt, hogy Magyarország egy demokratikus állam, ezzel az eredménnyel pedig Nigériával, Iránnal, Lengyelországgal és Venezuelával vagyunk egy szinten.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demokrácia közvélemény-kutatás Demokráciák Szövetsége Alapítvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés