Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szél Bernadett: A Fidesznek köszönhetően tarthatja meg kitüntetését a rasszista kijelentései miatt menesztett professzor
Szegeden 2021. május 5. 11:19

Szél Bernadett: A Fidesznek köszönhetően tarthatja meg kitüntetését a rasszista kijelentései miatt menesztett professzor

Éppen azon a napon került az országgyűlés bizottsága elé az állami kitüntetések visszavonhatóságáról szóló javaslat, amikor kiderült, Gulyás Lászlót rasszista és szexista kijelentései miatt menesztették egyetemi állásából. Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel volt Balogh Judit vendége a Témában.

Hirdetés

Az országgyűlési képviselő elmondta, azért nyújtotta be a javaslatot az állami kitüntetések visszavonhatóságáról, hogy többé nem maradjon következmények nélkül egy olyan ámokfutást, mint amit Gulyás László művelt.

Indítványát az igazságügyi bizottság kormánypárti tagjai nem szavazták meg, nekik köszönhetően továbbra is megtarthatják az állami kitüntetéseket azok, akik utólag érdemtelennek bizonyulnak rájuk.

Szél Bernadett azt is elmondta, a Szegedi Tudományegyetem vezetése továbbra is magyarázattal tartozik azért, hogy mégis miért vártak olyan hosszan az ügy kivizsgálásával. A diákok február végén tettek panaszt a professzor botrányos kijelentései miatt, de a rektor csak március 17-én indította meg a vizsgálatot – Rovó László egyelőre nem adott választ arra a kérdésre, miért késlekedtek ennyit.

Mivel a kormánypártok nem hajlandóak lehetővé tenni, hogy ilyen esetekben visszavonható legyen a kitüntetés, ezért Szél Bernadett most Áder János államfőhöz fordul, hogy ő kezdeményezze a szükséges jogszabály-módosítást. Hangsúlyozta, ez egy olyan ügy, ami pártok és politikai oldalak fölött áll.

Gulyás László viselt dolgai senki számára sem jelentenek erkölcsi mércét, ezért fontos, hogy ne tarthassa meg a kitüntetést – mondta el a képviselő.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János Balogh Judit Gulyás László kitüntetés rasszizmus Rovó László Szeged Televízió Szegedi Tudományegyetem Szél Bernadett Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés