Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. május 4. 15:03 Forrás: HVG

Eltávolítják az egyetemről a botrányos kijelentései miatt Gulyás Lászlót

Meg nem erősített hírek szerint még ma, május 4-én felmondanak a vállalhatatlan kijelentései miatt elhíresült szegedi történész oktatónak, Gulyás Lászlónak – értesült a hvg.hu.

Hirdetés

Bár a hivatalos bejelentés még várat magára, állítólag ma még ez is megtörténik. A rektor a hvg információja szerint már döntött az ügyben. Az SZTE honlapján egyelőre nyoma sincs a bejelentésnek.

A botrányt a szeged.hu robbantotta ki, amelynek birtokába került azoknak a diákoknak a panaszlevele, akik jelezték az egyetem vezetésének, hogy botrányos kijelentések egész sorát tette ez év február 17-ei előadásán Gulyás László. Az erről szóló cikkünket a csaknem a teljes hazai sajtó átvette.

Többször leírtuk, hogy rasszista, homofób és szexista kijelentések sokaságát tette a pedagógiai kar oktatója. Az ügyben annak idején megkerestük Gulyás Lászlót, aki nem tagadta, hogy a panaszlevélben leírtak elhangoztak. Kísérletet sem tett arra, hogy válaszában magyarázatot adjon: hogyan és milyen összefüggésben hangoztak el a neki tulajdonított kijelentések.

Gulyás ellen etikai vizsgálat indult, és ennek kapcsán akkor a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Döbör András jelezte, hogy az legkésőbb április 17-én lezárul. Ezt követően kerestük az egyetem vezetését: lezárult-e a vizsgálat, és ha igen, milyen eredménnyel. Választ sem kaptunk kérdéseinkre, noha közben annyi azért kiderült, hogy Rovó László rektor még nem zárta le az etikai vizsgálatot.

Ez akkor kapott nyilvánosságot, amikor Széll Bernadett független országgyűlési képviselő levelet írt a Gulyás-ügyben a rektornak.

Az utóbbi napokban több cikkünkben foglalkoztunk a botrányba keveredett oktató ügyével, sürgettük az etikai vizsgálat lezárultát, és az eredmény nyilvánosságra hozatalát. Foglalkoztunk azokkal a városszerte terjedő hírekkel, amelyek az ügy részleteit és kimenetelét taglalták. Közben értetlenségünket fejeztük ki, miért húzódik két hónapja az oktató ügyében folytatott vizsgálat.

Szél Bernadett: Nem ment át a bizottságon sem a törvényjavaslat

Gulyás László minősíthetetlen kijelentései után döntött úgy a képviselő, törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a mindenkori köztársasági elnöknek lehetősége legyen arra, hogy visszavegye az állami kitüntetést, ha valaki arra méltatlanná vált.

– Amit szeretnék elérni, az egyáltalán nem újdonság: 2008 és 2011 között lehetősége volt a köztársasági elnöknek arra, hogy ha lett volna egy ilyen eset, akkor visszavegye a kitüntetést. Egy ilyen magas kitüntetés csak olyanhoz kerülhet, aki valóban méltó rá. Aki megkapja, normának számít a társadalomnak, mérce, akire büszkék lehetünk. Teljesen egyértelmű, hogy Gulyás László nem mérce, nem lehet rá büszkének lenni – nyilatkozta nekünk Szél Bernadett lassan egy hónapja, amikor tervezte, hogy a parlament elé viszi ekképpen Gulyás László elhíresült megszólalásait.

A független országgyűlési képviselő törvényjavaslatában igazából csak vissza akarta állítani a 2011 előtti állapotokat, de az illetékes szakbizottság kormánypárti képviselői tartózkodásukkal jelezték, eszük ágában sincs még csak az esélyét sem megadni annak, hogy véletlenül megszavazza a parlament az ellenzéki képviselő javaslatát

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Döbör András felsőoktatás Gulyás László Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rovó László Szegedi Tudományegyetem Szél Bernadett SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés