Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Magyarország egyik kerékpáros főutcája Szegeden van: három nap alatt több mint nyolcezren tekertek végig rajta
Szegeden 2021. május 4. 12:56

Magyarország egyik kerékpáros főutcája Szegeden van: három nap alatt több mint nyolcezren tekertek végig rajta

A szegedi Oskola utca a második legnépesebb kerékpáros útvonal az országban. Forgalomszámlálási adatok szerint három nap alatt 8 ezer 334-an bicikliztek végig rajta. Minket csak a békéscsabaiak előztek meg, náluk az Andrássy úton ennyi idő alatt 13 ezer 459 biciklistát számoltak meg.

Hirdetés

Szeged már korábban is többször kiérdemelte a legbringásabb magyar város címet. Az elmúlt másfél évtizedben zajlott nagyszabású kerékpárút fejlesztéseknek köszönhetően ma már minden ötödik városlakó rendszeresen kétkerekűvel jár munkába vagy iskolába.

Tavaly ősszel az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából országszerte több mint száz helyszínen végeztek kerékpáros forgalomszámlálást, amelynek az adatai azt mutatják, hogy a járvány helyzet miatt sok helyen fordulat következet be a kerékpáros közlekedésben.

Míg korábban a szabadidős és turisztikai célú biciklizés bővülése volt jellemző, a 2020-as mérés tanúsága szerint negyedével-harmadával többen választották a kerekezést a hétköznapokon is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly júliustól októberig 106 helyszínen végzett kézi forgalomszámlást, Budapesten kívül az ország minden részében.

A szakemberek egy-egy nyári hétköznapon és hétvégén, majd egy őszi hétköznapon napi 15 órában, reggel hattól este kilencig, óránkénti bontásban rögzítették az elhaladó kerékpárosok számát.

Az egyes mérőpontokon rögzített adatok szerint így alakult a toplista:

1. a békéscsabai Andrássy út (13 459)
2. a szegedi Oskola utca (8334)
3. a debreceni Kossuth tér (7375)

A nyugati országrészben pedig a nagy tavak járnak élen, a fonyódi Fürdő utca (4891) mögött a Velencei-tó menti Pákozd-Dinnyés a második (4652), aztán újra a Balaton jön, a siófoki Baross hídon megfordult 4378 kerekessel.

Az elmúlt évekkel összevetve a legnagyobb, 76 százalék feletti átlagos növekedést a Balatonnál és a Tisza-tónál regisztrálták.

A nyugati országrész legforgalmasabbnak bizonyult, nem vízparti helyszíne a szombathelyi Szent Márton utca (4330) lett, az első ötbe itt még a 2020-as Év kerékpárútja cím nyertesének, az Által-ér völgyi kerékpárútnak a tatai vége is befért (3982).

A helyszínek többségén a megelőző évek hasonló felmérései során is dolgoztak, így közel kétharmadukról már négyévnyi adat áll rendelkezésre.

A tavalyi mérési eredmények a korábbi trendet folytatva a szabadidős forgalom 17 százalékos növekedését mutatják. Új jelenség, hogy tavaly a hétköznapi forgalomban is jelentősen megnőtt a kerékpározók aránya, nyáron 26, ősszel pedig több mint harminc százalékkal.

Szakemberek szerint a változás összefügg azzal, hogy a koronavírus megjelenése miatt sokan félnek felszállni a tömegközlekedési eszközökre, ezért inkább a kerékpárt választják.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kerékpározás kerékpárút kerékpárút-építés közlekedés toplista forgalomszámlálás közlekedésbiztonság környezettudatosság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés