Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. május 4. 09:48

WHO: nincs bizonyíték arra, hogy jó a Sinopharm az idősebb korosztálynak

Magyarországon a nyugdíjas korosztálynak adtak tömegesen a kínai védőoltásból, miközben az egészségügyi világszervezet friss elemzése szerint semmi nem bizonyítja a vakcina hatékonyságát abban a korosztályban.

Hirdetés

Nincs elég bizonyítéka a hatásosságnak a hatvan év feletti korosztályban – ez az egyik legfontosabb megállapítása a WHO-nak a Sinopharmmal kapcsolatosan. A kínai védőoltással az időseket kezdték beoltani, a Telex arra emlékeztet:

  • 53 százalékát 60 év felettiek kapták,
  • több, mint negyedét a 70 és 80 közöttiek,
  • de a legidősebb korosztályban is tömegével ezt az oltóanyagot használták.

Tényleges, tartalmi magyar engedélyezési eljárása a Sinopharmnak nem volt. Nem árt arra sem emlékezni, az AstraZenecát adathiány miatt 60 év felett nem javasolták a magyar hatóságok, a Sinopharmot – amelynél szintén adathiány áll fenn ebben a korosztályban – minden korosztálynak engedélyezték.

A jelentést Dobson Szabolcs gyógyszerész fordította le.

A WHO szakvéleménye a 60 év alatti korosztály esetében: „Nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (ez a Sinopharm oltásának a hivatalos neve) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18–59 éves) felnőtteknél.”

A WHO szakvéleménye a 60 év feletti korosztály esetében: „Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél”

A WHO szakvéleménye krónikus betegek esetében: „Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kínai vakcina koronavírus pandémia Sinopharm vakcina védőoltás világjárvány WHO
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés