Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Fórum a szegedi alapítványi egyetemről: Stumpf István egyenes beszéd és mellébeszélés
Szegeden 2021. május 3. 19:39

Fórum a szegedi alapítványi egyetemről: Stumpf István egyenes beszéd és mellébeszélés

Sokkal okosabbak nem lettek, akik végighallgatták egyetem online fórumát a modellváltásról. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy néhány információval gazdagabbak lettük, sok kérdés viszont megválaszolatlan maradt.

Hirdetés

Hivatalosan megerősítette Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos, hogy valóban abból az öt emberből áll – Szabó Gábor, Trócsányi László, Nagy Anikó, Hegedüs Éva, Lantos Csaba -, a Szegedi Tudományegyetem kuratóriuma, akikről, és akinek szakmai életútjáról nemrégiben írtunk.

Mindezt azért kell nyomatékosítani, mert eddig erről egy sajtó kiszivárogtatáson és egyetemi berkekből származó megerősítéseken kívül egyéb információval nem rendelkeztünk. Fontos volt két időponthoz kötődő bejelentés is.

Ezek a szegedi egyetemet hamarosan működtető alapítványt előreláthatólag május végére bejegyzi a bíróság. Fontos az is, hogy augusztus elseje lesz – ahogyan ez elhangzott – a fordulónap az intézmény életében, mert ekkortól már alapítványiként fog működni. Arra a felvetésre, hogy az idő rövidsége miatt ezt január elsejére kellene kitolni, határozott elutasítás volt a válasz.

Az alapítványi működés mellett szóló sokszor elhangzott érveket ezúttal is „felmondta” Stumpf István, ám annyiban újdonsággal szolgált, hogy az egyetemi autonómia egyik jelenlegi akadályának a kancellári rendszert, a kancellári vétót nevezte meg, amely a jövőben nem fogja gátolni az önállóságot.

Arról azonban egy szót sem ejtett, hogy más tényezők erősen, és akár a jelenleginél is sokkal erőteljesebben korlátozhatják az egyetem autonómiáját.

Újdonság volt az is, hogy jelentős oktatói béremelésről beszélt, vagyis nem arról a kétszer 15 százalékosról, amelyet a modellváltásról szóló januári vitában annyiszor elmondott Rovó László szegedi rektor és Fender Judit kancellár. Az oktatók körében általános az a vélemény, hogy mindent akkor hisznek, ha látnak. Kitapintható ebben a kérdésben a kétkedés a tanárok körében.

Az egyetemi oktatóknak jelenleg nagyon alacsony a bérezésünk, és mint ennek kapcsán a Stumpf fogalmazott: ha ez nem változik, nem lesz tudományos utánpótlás. A tudományos életpálya a miniszteri biztos szerint felértékelődhet.

Stumpf István azzal is védelmébe vette a szegedi kurátorokat, hogy szerinte a testületben kellő kiegyensúlyozottságban van jelen az akadémiai és a pénzügyi vonal, valamint a lokális kötődés. A miniszteri biztos szerint is a jövő egyik fő kérdése: hogyan tud együttműködni az egyetem kuratóriuma és a szenátus.

Mint fogalmazott: eddigi tapasztalatai alapján kooperatív viszonyt lát. Arról nem szólt, hogy ennek eldöntéséhez alighanem rendkívül kevés idő telt el. Ahogyan arról sem szólt, hogy mivel a jogkörök nincsenek tisztázva a két testület között, ezért nézeteltérések és konfliktusok egyelőre nem alakulhattak ki. Alapító okirat, valamint szervezeti és működési szabályzat (szmsz) hiányába idő előtti a két testület majdani egymáshoz fűződő viszonyát boncolgatni.

Ugyancsak újdonsággal szolgált a fejlesztési pénzek nagyságrendjéről. A fórum egyik kérdezője, Tóth Zsolt arról érdeklődött: mennyi pénz jut a szegedi egyetemnek, miután a miniszterelnök bejelentette, hogy az unió helyreállítási alapjából Magyarország nem 5800 milliárd forinttal részesül, hanem csupán 2400-2500 milliárddal.

A kérdés nyilván arra irányult – ezt a kérdéskör hírportálunk is feszegette –, hogy a csökkentett fejlesztési keretből aligha lehet 1500 milliárdot fordítani a felsőoktatás fejlesztésére, ahogyan ezt a kormány korábban bejelentette. Stumpf István erre kettős választ adott. Előbb azt mondta, hogy 2023-ig dönthet úgy az ország, hogy a fejlesztési pénz második részét is felveszi.

Majd úgy folytatta: a kormány más módon előteremti a hiányzó fejlesztési összeget a felsőoktatásnak. Ám arról, hogy ez milyen forrásból és milyen formában történik, nem hangzott el semmi. 

Kiszámítható és megismerhető volt-e az a folyamat, ahogyan a szegedi egyetemen kilenc munkanap alatt született döntés az alapítványi átalakulásról? – tette fel a kérdést Körmendi Zoltán hallgató, aki más iránt is érdeklődött. Nem jelent-e összeférhetetlenséget, hogy információja szerint Nagy Anikó kuratóriumi tag PhD-hallgatója az SZTE-nek. „Nem” – jött a gyors válasz.

Az első kérdésre, noha nem erre vonatkozott, Stumpf István úgy válaszolt, hogy február elsejei kinevezése óta nagyon sok munkaórát fordított az egyetemi átalakulásokra, és éppen most a hatodik online egyetemi fórumát tartja.

Balázs Péter oktató azt kérdezte, hogy nem lett volna egyenesebb, ha az alapítványi átalakulás előtt nem csak a technokrata érvek hangzanak el a kormányt képviselők részéről, hanem kiderült volna az is, hogy az internacionalizmus és a globalizáció elleni küzdelmet is szolgálja az átalakulás. Egy fideszes képviselőtől az is elhangzott, hogy minderre azért van szükség, hogy az egyetemek ne kerüljenek idegenek kezére.

Ha azokra a badarságokra válaszolnék, amiket politikusok mondtak, akkor napestig itt lennénk – szólt a válasz egyik része, ám az Orbán Viktortól elhangzott internacionalista és globalizációs szöveget azzal vette védelmébe, hogy a felsőoktatás esetében nemzetstratégiai érdekekről van szó, ami ebben a formában vagy nem válasz a kérdésre vagy nem egészen érthető.

A kuratóriumok összetétele Makra Péter egyetemi oktató felvetése szerint ideológiát tükröz, ezért is kérdezte, hogy neki mint más politikai felfogást vallónak kell-e attól félnie, hogy elvesztheti az álláshelyét.

Stumpf szerint szó sincs ideológiáról, helyette nemzetstratégiáról, olyanról, ami egy nemzeti alapon álló kormánytól elvárható a felsőoktatás átalakítása kapcsán.

Stumpf István mellett a tájékoztatón részt vett és kérdésekre válaszolt Pavlik Lívia, a Corvinus és a Semmelweis Egyetem korábbi kancellárja, jelenleg az alapítványi működésre áttérő egyetemek miniszteri biztosaként működő szakember.

B. P. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fórum modellváltás Stumpf István Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés