Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Emléktábla jelöli a jövőben Bálint Sándor szegedi néprajztudós szülőházának helyét
Szegeden 2021. május 3. 16:10

Emléktábla jelöli a jövőben Bálint Sándor szegedi néprajztudós szülőházának helyét

Emléktáblát helyez el az egyház a boldoggá avatás előtt álló Bálint Sándor szegedi néprajztudós Pálfy utcán található egykori szülőháza helyén álló társasház homlokzatán. Az ünnepélyes avatás május 10-én, a tudós halálának évfordulóján lesz.

Hirdetés

Az egyik utolsó magyar polihisztor szülőházát tizenhét évvel ezelőtt bontották le, mert a rossz állapotban lévő, magántulajdonban álló ingatlant végül egy társasházépítő közösségnek adta el a gazdája.

Két évvel az eredeti épület lebontását követően, 2006-ban egy új, többszintes ház épült a régi ház helyén.

A város pedig ezt követően megvásárolt egy hasonló, 1880-ban épült alsóvárosi házat, amelyet felújított. A Nyíl utcai tájház azóta a néprajzkutató, valamint művészettörténész emlékének és az alsóvárosi népélet bemutatásának helyszíne lett.

Május 10-én a szegedi néprajztudós halálának 41. évfordulóján a Pálfy utca 72. szám alatti egykori szülőházának helyén álló épületre emléktábla kerül.

A kezdeményező a Szeged-Csanádi Egyházmegye, de az önkormányzat illetékes bizottságának is jóvá kellett hagynia az emléktábla kihelyezését. Erről hétfőn a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság döntött.

A 60x40 centiméteres fehér mészkőből készült emléktáblán a következő szöveg lesz majd olvasható:

„Ezen a helyen állt a szegedi népélet megörökítője, a legszögedibb szögedi, Isten szolgája, Bálint Sándor (1904-1980) szülőháza.”

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: avatás Bálint Sándor emléktábla Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság Szeged-Csanádi Egyházmegye
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés