Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. május 3. 15:44

Mire jó a versvakcina? Erről beszél a Pedagógia esték vendége, Nyáry Krisztián

Miért kell verseket olvasni? – teszi fel a kérdést kedden este online előadásában a Pedagógia esték következő vendége, Nyáry Krisztián író. Szerinte azért is, mert vakcinaként működik, és a „legyengített érzelmi emlékek” segítenek, hogy minél előbb fel tudjuk dolgozni a minket ért traumákat.

Hirdetés

Az ország egyik legismertebb irodalomtörténésze újabb érdekes előadással tér vissza kedden este a Pedagógiai esték online pódiumára.

„Reál beállítottságú barátaim vagy üzletember ismerőseim gyakran kérdezik tőlem: Miért kell verseket olvasni? Miért nem valami hasznosabbal foglalkozunk az iskolában, olyasmivel, amit a később a munkánk során is használni tudunk? A versek pontosan ilyenek, válaszolom ilyenkor.
Amióta emberi civilizáció létezik, nem találták fel hatékonyabb eszközét az érzelmi tapasztalatok társadalmi szintű átadásának, mint az irodalom, ezen belül pedig a vers. Születés, betegség, barátság, harag, szerelem, szakítás, halál, harc, közösségi konfliktusok: ezek életünk legfontosabb érzelmi szituációi, többségükkel előbb vagy utóbb találkozunk. Ha egy vers olvasása közben már megismertük őket, a való életben is felkészültebben fogadjuk a legszélsőségesebb érzelmi szituációt is. A vers a legnagyobb érzelmi stresszhelyzetben vakcinaként működik, a „legyengített érzelmi emlékek” segítenek, hogy minél előbb fel tudjuk dolgozni a sokkot, és képesek legyünk továbblépni. De a versek hozzásegítenek kreativitás, az empátia és a nyitott gondolkodás képességéhez is”
– mondja Nyáry Krisztán.

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont tavaszi rendezvénysorozatának hetedik előadója Nyáry Krisztián a személyes hangú történetmesélés, irodalmi és kultúrtörténeti ismeretterjesztés nagymestere, népszerűsége a szegediek körében is töretlen.

Kedd esti előadásának címe Mi végre olvassunk verseket? Az irodalom és a vers, mint érzelmi vakcina.

Az előadásra jegyek 1800 forintos áron az IH jegyértékesítési felületén válthatók.

Az online előadás pontos időpontja május 4., kedd 18 óra, de az előadás a meghirdetett kezdő időponttól számított 24 órán belül bármikor megtekinthető.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előadás Mentor(h)áló Nyáry Krisztián online Pedagógiai esték IH Rendezvényközpont

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés