Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szabó Sándor: Érthetetlen, hogy 5800 milliárd helyett csak 2500 milliárd forintot szeretne lehívni a magyar kormány az uniós helyreállítási alapból
Túl a városon 2021. május 3. 13:03

Szabó Sándor: Érthetetlen, hogy 5800 milliárd helyett csak 2500 milliárd forintot szeretne lehívni a magyar kormány az uniós helyreállítási alapból

Szeged MSZP-s képviselője a Parlamentben Gulyás Gergelyt akarta kérdezni annak kapcsán, hogy miért mond le a kormány fontos célokra fordítható uniós forrásokról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter helyett Orbán Balázs államtitkár válaszolt, úgy, ahogy a mindenkor kijelölt fideszes pártembernek válaszolnia kell.

Hirdetés
  • Miért mond le a kormány fontos célokra fordítható uniós forrásokról?
  • Miért nem fontos a kormánynak a munkanélküliségi járadék idejének meghosszabbítása, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése vagy éppen a korrupcióellenes küzdelem?
  • Az uniós források jelentős mértékű lemondása után mekkora összegre számíthatnak a felsőoktatási intézmények, beleértve a Szegedi Tudományegyetemet is, a korábban beharangozott 1500 milliárd forint helyett?

Ezt a három kérdést tette fel a Parlamentben Szabó Sándor, Szeged MSZP-s képviselője Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor egyértelművé tette az Európai Bizottság elnökének, hogy Magyarország a saját újraindítási tervét az uniós helyreállítási alap vissza nem térítendő támogatási részére fogja beadni.

„Több, mint érthetetlen, hogy 5800 milliárd helyett csak 2500 milliárd forintot szeretne lehívni a magyar kormány uniós helyreállítási alapból, azaz támogatás ötvenhét százalékára nemet mondott, míg tudjuk, hogy a másik oldalon összesen mintegy 7000 milliárd kínai és orosz hitelt vesz majd igénybe, amit valószínűleg sokkal drágább lesz visszafizetni, mint az uniós kölcsönt. A magyar kormány terveiből az is kiderül, mi az, amire lenne támogatás, de a Fidesz kabinet nem akarja igénybe venni. Ilyenek például a közbeszerzések átláthatóvá tétele, a munkanélküliségi járadék idejének meghosszabbítása, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése, a korrupcióellenes küzdelem vagy éppen az általános iskolák integrációs fejlesztése” – mondta felszólalásában Szabó Sándor.

Szeged MSZP-s képviselője azt is megjegyezte, „azzal, hogy a magyar kormány az uniós források jelentős részéről lemond, az új, szűkített tervben leginkább az egyetemek fejlesztésére szánt összegből venne el. Ennek feltehetően pedig az az oka, hogy az Európai Bizottság jelezte a magyar kormánynak, hogy az egyetemek alapítványokba szervezése folytán az uniós források felhasználása nehezen lesz átlátható és nyomon követhető, ami nem elfogadható.”

Ez már csak azért is „érdekes”, a kormány egyetemi modellváltás melletti fő érvelése a felsőoktatási intézmények és a közvélemény felé pont az volt, hogy soha nem látott mértékű, 1500 milliárd forintos forrást kapnak, ami úgy tűnik, már nem igaz.

Szabó Sándornak Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár válaszolt. Orbán szerint nem helytállóak Szabó Sándor információi, ő úgy tudja, az egyetemek megfogalmazták saját maguk fejlesztési igényeit. Ezekhez a fejlesztési forrásokból hozzá fognak jutni az egyetemek, hangsúlyozta Orbán Balázs. Az államtitkár azt is mondta, a bér- és járulékterheket is szeretné elszámolni a helyreállítási alap terhére a kormány, de ezt egyelőre nem lehet. „Ha van a pártjának lobbiereje Brüsszelben, akkor vesse be erre!” – szólította fel Szabó Sándort Orbán Balázs.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel EU Európai Unió felsőoktatás kérdések MSZP Orbán Balázs Országgyűlés parlament Szabó Sándor Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés